الزام به تعمیر ساختمان مشاعی

الزام به تعمیر ساختمان مشاعی

یکی از مشکلات رایجی که برای ساختمان‌ها به وجود می آید، فرسودگی آنها است که مالکان را ملزم به انجام تعمیرات مختلف در طول زمان می‌کند. با این حال اگر ملک مشاع باشد، غالباً این تعمیرات با دردسرهای بیشتری همراه خواهد شد؛ چرا که تمامی مالکان در آن درگیر بوده و ملزم به پرداخت هزینه‌های آن هستند. البته در برخی از موارد هم چنین الزامی وجود نداشته و ممکن است افراد به صورت ناخواسته، هزینه‌ای را پرداخت کنند یا به هر نحوی حقوق آنها ضایع شود.
الزام به تعمیر ساختمان مشاعی را می‌توان یک اصطلاح قانونی دانست که ماده‌های مختلفی در رابطه با آن تصویب شده و شرایط پیچیده ای هم دارد. متاسفانه اکثریت افراد در این رابطه آگاهی‌های لازم را ندارند. همین عامل هم باعث می‌شود تا نیازمند دریافت مشاوره حقوقی ملک مشارکتی شوند.
ما در ادامه این مقاله سعی می‌کنیم تا مرور واضح‌تری بر روی این گروه از دعاوی داشته و جنبه‌های مختلف آن را به شیوه مناسب خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر درگیر چنین پرونده‌هایی هستید، حتماً ما را تا انتها همراهی فرمایید.

منظور از الزام به تعمیر ساختمان مشاعی چیست؟ 

غالباً در ساختمان‌ها، بخش‌هایی از آن مانند حیاط یا پارکینگ، به عنوان قسمت مشاع ساختمان شناخته می‌شود که تمام مالکان در قبال آن مسئول بوده و البته همگی امکان استفاده از آن را دارند. همچنین ممکن است برخی از مستغلات به صورت مشارکتی توسط چند مالک خریداری شده و همگی در رابطه با استفاده و البته تعمیر آن مسئولیت یکسان داشته باشند. با این حال زمانی که صحبت از تعمیر و هزینه‌های املاک مشاعی می‌شود، عموماً مشکلات مختلفی میان مالکان به وجود می‌آید.
بر مبنای قانون، هزینه‌های مربوط به تعمیرات اساسی این گروه از املاک، بر عهده تمامی مالکان بوده و آنها باید به صورت مساوی یا مطابق با سهم خود، هزینه‌های آن را پرداخت کنند. متاسفانه در پاره‌ای از موارد، یک یا چند نفر از مالکان، نسبت به پرداخت هزینه‌های تعمیرات اقدام نکرده و همین عامل باعث می‌شود تا میزان فرسودگی افزایش پیدا کرده و یا روند استفاده از ملک مشاع دچار مشکل شود.
در چنین شرایطی است که می‌توان از الزام به تعمیر ساختمان مشاعی استفاده کرد. بر این مبنا می‌توان با استفاده از رای دادگاه، سایر مالکان را ملزم به پرداخت هزینه‌های تعمیرات کرده و آنها را در این پروسه سهیم نمود. با این حال قانون، شروط مختلفی را برای این الزام قرار داده که متاسفانه اکثریت افراد از آن آگاهی ندارند.
همچنین روند آن متفاوت بوده و گاهاً ممکن است عدم آگاهی، منجر به سردرگمی‌های بیشتری در این زمینه شود. لذا باید قبل از هر چیزی، شرایط را در نظر داشته و سعی کنید تا به صورت توافقی، سایر مالکان را نسبت به انجام تعمیرات ملزم سازید.

الزام به تعمیر ساختمان مشاعی

شرایط الزام به تعمیر ساختمان مشاعی

یکی از موضوعات شاخصی که می‌تواند ذهن بسیاری از افراد را به خود درگیر کند، شرایط الزام به تعمیر ساختمان مشاعی است. در واقع گروه قابل توجهی از پرونده‌های مطرح شده در این زمینه، به دلیل نداشتن شرایط مورد نیاز، عملاً شانس موفقیت نداشته و همین عامل هم موجب می‌شود تا با شکست مواجه شوند. به صورت کلی قانون چند شرط مختلف را برای صدور این حکم قرار داده که ما در ادامه آنها را ذکر کرده ایم.

  • تعمیرات صورت گرفته در ملک مشاع باید حتماً اساسی باشد. یعنی تعمیرات غیر اساسی، زیباسازی و تغییرات دیگر در این گروه جای نگرفته و عملاً الزامی به پرداخت هزینه آن توسط سایر مالکان وجود ندارد.
  • ملک مورد تعمیر یا فضای مورد نظر آن بایستی حتماً مشاع بوده و سایر مالکان هم امکان استفاده و تصرف بر روی آن را داشته باشند. چنانچه تعمیرات تنها محدود به بخش مجزا شده برای یکی از مالکان باشد، سایرین وظیفه پرداخت هزینه‌های مرتبط به آن را نخواهند داشت. البته این موضوع به شرطی است که در توافقنامه اولیه، بخش‌های مرتبط با فضای مشاع، جداسازی شده و هر شخص مالک بخش به خصوصی از آن باشد.
  • تعمیرات مربوطه نباید به دلیل تخریب شخص ثالث یا یکی از مالکین باشد. برای مثال اگر فضای مربوطه توسط آسیب و تخریب یکی از مالکان یا هر شخص دیگری از بین رفته باشد، صرفاً او ملزم به پرداخت خسارت بوده و سایر مالکان نیازی به پرداخت هزینه‌های مرتبط با آن ندارند.
  • در صورتی می‌توان نسبت به طرح دعوی الزام به تعمیر ساختمان مشاعی اقدام نمود که درخواست پرداخت مبلغ از مالک مورد نظر صورت گرفته و او هم از پرداخت آن امتناع کرده باشد.
  • تعمیر ملک مشاعی بایستی به نحوی باشد که موجبات رفع ضرر را برای سایر مالکان هم فراهم کرده باشد. لذا اگر تعمیرات مربوطه صرفاً رفع ضرر را برای یکی از مالکان به دنبال داشته باشد، او نمی‌تواند نسبت به درخواست مبلغ از سایر مالکان اقدام کند.
  • ملک مشاع مورد نظر نباید قابل تقسیم باشد. 
  • مبلغ پرداختی هزینه‌های ملک مشاعی، متناسب با میزان سهم هر یک از مالکان از ملک مربوطه مشخص خواهد شد. برای مثال اگر یکی از مالکان تنها ۳۰ درصد از ملک را در اختیار داشته باشد، ملزم به پرداخت ۳۰ درصد از هزینه‌های تعمیرات خواهد شد.

روند قانونی الزام به تعمیر ساختمان مشاعی

همان گونه  که دریافتید، شرایط و الزامات بسیار مختلفی در این زمینه وجود دارد که باید قبل از طرح دعوی، نسبت به رعایت آنها اقدام کنید. با این حال اگر تمام شرایط بالا فراهم باشد و شما هم از مالک مورد نظر، درخواست پرداخت غرامت کرده باشید، اما از آن امتناع ورزد، می‌توانید درخواست الزام به پرداخت هزینه تعمیرات را ارائه دهید. در حالت کلی اگر ملک مشاع دارای مدیر، مالک اصلی و… باشد، او ملزم است تا هزینه‌های مربوط به تعمیرات را به مالک مورد نظر ابلاغ کند.
او می‌تواند این ابلاغ را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام دهد. شخص مورد نظر موظف است طی مهلت قانونی ۱۰ روزه، نسبت به پرداخت اقدام کند. اما اگر در این مدت زمان هزینه‌های مربوطه تامین نشود، مدیر یا مالک می‌تواند نسبت به قطع خدمات مشترک مانند آب، برق، گاز، آسانسور و موارد دیگر اقدام کند. اما اگر موارد مربوطه هم تاثیر نداشت، می‌توان دعوی را به دادگاه ارجاع داد تا تصمیمگیری‌های لازم در این زمینه صورت گیرد.
عموماً دادگاه درخواست اجرای حکم داده و مالک مورد نظر، ملزم به پرداخت آن خواهد شد. اما اگر این موضوع هم اثر نداشته باشد، غالباً دادگاه خارج از نوبت به موضوع رسیدگی کرده و راهکارهای دیگر برای اجرای حکم در پیش می‌گیرد. البته اگر ملک مشاع شما نیاز به تعمیرات اساسی داشته و به دلیل اقتضای زمانی یا در دسترس نبودن یکی از مالکان، خودتان تعمیرات را انجام داده‌اید، بایستی حتماً مدارک و صورت حساب‌های مربوط به آن را ثبت و ضبط کنید. سپس بعد از دسترسی به سایر مالکان، نسبت به انجام درخواست مربوطه اقدام کنید. همچنین اگر یکی از مالکان بعد از این شرایط، نسبت به پرداخت سهم خود امتناع ورزد، شما به این مدارک برای اثبات حقانیت خود در دادگاه نیاز خواهید داشت.

مزایای کمک گرفتن از مشاوره حقوقی ملک مشارکتی 

همان گونه که گفتیم، شرایط مختلفی برای الزام به تعمیر ساختمان مشاعی وجود دارد. البته این شرایط تنها گوشه‌ای از فاکتورها و مؤلفه‌های مختلفی است که باید قبل از طرح دعوا به آنها دقت داشته باشید. گاهاً عدم آگاهی افراد در این زمینه و البته خطاهای مختلفی که انجام می‌دهند، باعث می‌شود تا عملاً قادر به دریافت حقوق خود نباشند. همچنین این موضوع می‌تواند زمینه سوء استفاده از آنها را افزایش دهد.
در چنین شرایطی است که کمک گرفتن از یک مشاوره حقوقی ملک مشارکتی می‌تواند به صورت بالقوه، مانع از اشتباهات و البته خطاهای شما شود. این گروه از مشاوره‌ها می‌توانند دیدگاه شما را شفاف کرده و مانع از اشتباهات مختلف در این زمینه شوند.
افزون بر این موارد شما می‌توانید با دریافت یک مشاوره، نسبت به کاهش هزینه‌های اضافی و صرفه‌جویی در زمان خود اقدام کنید. مجموع این موارد در کنار یکدیگر باعث شده تا بسیاری از متقاضیان، قبل از هرگونه اقدام، نسبت به کمک گرفتن از مشاوره حقوقی ملک مشارکتی اقدام کنند.

بهترین وکیل مشاوره حقوقی ملک مشارکتی

اگرچه دریافت یک مشاوره حقوقی می‌تواند مسیر پیش روی شما را شفاف کرده و شانس موفقیت در پرونده را برایتان افزایش دهد، با این حال باید عنوان کنیم که تنها در صورتی به چنین موفقیت‌هایی دست پیدا می‌کنید که مشاوره خود را از یک وکیل با تجربه و حرفه‌ای دریافت کنید. ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده‌ایم تا فرایند انتخاب این گروه از وکلا را برای شما ساده‌تر کنیم. به همین جهت بوده که متخصصان حرفه‌ای در حوزه حقوقی ملکی را در تیم خود گردآوری کرده‌ایم.
آنها با پرونده‌های مختلفی در زمینه الزام به تعمیر ساختمان مشاعی سر و کار داشته و دانش بالایی در رابطه با قوانین این حیطه دارند. به همین جهت است که می‌توانند به ساده‌ترین شکل ممکن، به شما کمک کرده و راهکار قانونی مناسب را در اختیار شما قرار دهند. لذا اگر شما هم درگیر چنین پرونده‌هایی هستید، می‌توانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

آیا می‌توان در تعمیرات غیر اساسی، نسبت به دریافت حکم الزام به تعمیر ساختمان مشاعی اقدام کرد؟ 

خیر؛ این حکم صرفاً برای تعمیرات اساسی ارائه خواهد شد.

در چه شرایطی یکی از مالکان می‌تواند از پرداخت هزینه تعمیر ساختمان مشاعی امتناع کند؟

شرایط گوناگونی برای این اقدام وجود دارد. برای مثال اگر ملک قابل تعمیر، محدود به یکی از مالکان بوده یا تعمیر مورد نظر برای زیباسازی صورت گرفته باشد، او می‌تواند از پرداخت هزینه امتناع کند.

نخستین قدم برای طرح دعوی الزام به تعمیر ساختمان مشاعی چیست؟ 

ابلاغ آن به مالک ممتنع از پرداخت هزینه می‌باشد.

پیام بگذارید

02191014048