سفته را میتوان یکی از اوراق بهادار در سیستم تجارتی ایران دانست که رواج زیادی هم میان مردم دارد. غالباً از سفته به عنوان وجه تضمین استفاده میشود. اگرچه این قابلیت باعث شده تا بخش قابل توجهی از خلاءهای موجود در سیستم تجاری ایران برطرف شود، اما دعاوی مختلفی هم به دنبال آن رخ داده است. به همین جهت بوده که دولت در قانون تجارت، به خوبی جنبههای مختلف آن را شرح داده و سعی کرده تا راهکارهای مختلف برای دعاوی مرتبط با آن را بیان کند.
متاسفانه بیشتر متقاضیان از درک این قوانین عاجز بوده یا دست کم نمیتوانند آن را با شرایط خود تطبیق دهند. همین عامل هم سبب شده تا مشاوره حقوقی سفته به عنوان یک نیاز اساسی برای متقاضیان آن شناخته شود. ما در این مقاله سعی داریم تا به شیوه مناسب جنبههای مختلف این برگه قانونی را خدمت شما عزیزان ارائه داده و در رفع برخی از ابهامات به شما کمک کنیم. پس اگر شما هم درگیر دعاوی مرتبط با آن هستید، حتماً ما را تا انتها همراهی فرمایید.
منظور از سفته چیست؟
اگر تاکنون نسبت به دریافت وام یا امورات استخدامی اقدام کرده باشید، یقیناً از شما سفته را درخواست کردند. در حقیقت سفته یک سند تجاری است که تا سقف مشخصی را تضمین میدهد. زمانی که یک شخص سفته را امضا کند، یعنی متعهد است که تا مبلغ درج شده داخل سفته را به شخص دارنده پرداخت کند. البته سفته برخلاف چک، سقف مشخصی برای آن داشته و افراد میتوانند مبالغ کمتر از سقف سفته را هم در آن درج کنند. اگرچه این کاربرد تا حد زیادی مشابه چک میباشد، اما باید عنوان کنیم که تفاوتهای شاخصی میان آنها وجود دارد.
به صورت کلی در روابط تجاری عادی کشور، از سفته برای تضمین استفاده میشود. به همین جهت است که قوانین مختلفی هم پیرامون آن ایجاد شده است. البته در اکثر موارد این قوانین پیچیدگیهای خاص خود را دارند که باعث میشود تا متقاضیان دچار سردرگمی شده یا نتوانند به شیوهای ایده آل مشکلات خود را با آن برطرف کنند. به همین جهت است که به سمت دریافت مشاوره حقوقی سفته میروند.
نکات مهم در رابطه با استفاده از سفته
یکی از اصلیترین و البته شایعترین موضوعاتی که باعث میشود تا دعاوی مربوط به سفته ایجاد شود، عدم آگاهی با قوانین و نکات مرتبط آن است. به بیان سادهتر، پر کردن سفته و استفاده از آن، نکات و ریزه کاریهای مختلفی دارد که متاسفانه بیشتر افراد با آن آشنایی ندارند. همین مورد هم باعث میشود تا اشتباهات مختلفی را انجام دهند که در نهایت دعاوی پیچیدهای را برایشان به همراه خواهد داشت. ما در ادامه برخی از این نکات را خدمت شما عزیزان ذکر میکنیم که میتواند تا حد زیادی در رفع این ابهامات به شما کمک کند.
- درج امضای شخص در سفته به معنی تایید صادر کننده، مبنی بر دین وی است.
- هرگاه بخواهید که سفته را به شخص دیگری انتقال داده یا وکالت دریافت وجه آن را به شخص دیگری ارائه دهید، باید در ظهر سفته، پشت نویسی شده و امضا شود.
- دریافت کننده وجه سفته باید مشخص باشد. البته میتوان آن را از طریق فرایند ظهرنویسی انتقال داده یا با درج عبارت “حواله کرد” آن را در وجه حامل صادر کرد.
- میبایست تاریخ پرداخت سفته به صورت کامل درج شود. در غیر این صورت اعتبار قانونی نداشته و سفته به عنوان عندالمطالبه بوده و بر مبنای قانون ۱۰۸ آیین دادرسی مدنی، شخص صادر کننده ملزم به پرداخت وجه آن خواهد بود. البته بهتر است که همواره تاریخ درج شود؛ چرا که عدم انجام آن باعث میشود تا اعتبار قانونی سفته کاهش پیدا کرده و وصول کردن آن اندکی دشوارتر باشد.
- بایستی تاریخ گیرنده و مبلغ آن توسط شخص صادر کننده درج شده و پس از آن امضای وی صورت گیرد.
- چنانچه سفته به منظور وجه تضمین در فرایندهایی مانند استخدامی، همکاری، اجاره و… ارائه شده و قرارداد مشخصی فی ما بین وجود دارد، بایستی مشخصات مربوط به سفته نیز در آن درج شده و موارد مرتبط با آن نیز در قرارداد ذکر گردد. برای مثال شرایط وصول کردن سفته یا باطل بودن آن همگی جزو فاکتورهایی است که باید حتماً در قرارداد مربوطه ذکر شود.
- بهتر است حتما جهت صدور سفته را ذکر کرد. این عامل باعث میشود تا حتی بعد از انتقال سفته نیز امکان تخطی از تخلفات و کلاهبرداری توسط طرف مقابل ممکن نباشد. با رعایت همین یک نکته کوچک میتوانید تا حد زیادی مانع از مشکلات احتمالی در این زمینه شوید.
- صدور سفته سفید امضا برخلاف چک، به عنوان جرم محسوب نمیشود. اما بهتر است فرایند مربوط به آن را حتماً با حضور یک الی دو شاهد انجام دهید.
- وجود امضای دو نفر به صورت همزمان بر رو و پشت سفته به معنی تعهد مشترک آنها بر روی مبلغ سفته بوده و هر دو طرف در مقابل وجه آن مسئول هستند.
- عدم پرداخت مبلغ سفته در زمان مقرر میتواند مشکلاتی از زندانی شدن یا مشکلات حقوقی دیگر را برای صادر کننده به همراه داشته باشد.
این موارد تنها گوشهای از نکات و جزئیات مختلفی است که در رابطه با قوانین سفته وجود دارد. برخلاف آن چیزی که اکثر افراد تصور میکنند، سفتهها میتوانند پیچیدگیهای بسیار بالاتری داشته باشند. وجود جزئیات مختلف در این زمینه و البته عدم ناآگاهی افراد، باعث میشود تا مشکلات حقوقی مختلفی برای آنها پیش بیاید. گاهاً رعایت یک نکته ساده باعث میشود تا امکان اقدامات متخلفانه در آینده ممکن نباشد. به همین جهت است که دریافت مشاوره حقوقی سفته میتواند تا حد زیادی روشنگر راه شما بوده و در رفع پروندههای مربوطه به شما کمک کند.
تفاوت چک و سفته
یکی از اصلیترین دغدغههایی که ذهن بسیاری از متقاضیان را به سمت خود درگیر میکند، تفاوت چک و سفته میباشد. به بیان سادهتر، اغلب این افراد نمیداند که چک و سفته چه تفاوتهایی با همدیگر دارند. این فاکتور هم همان عاملی است که زمینه اشتباهات و مشکلات بیشتر را برایشان فراهم میکند. به صورت کلی چک و سفته هر کدام یک سند تجاری هستند. اما از لحاظ قانون تفاوتهای مشخصی با همدیگر دارند که ما در ادامه اصلی ترین شان را خدمت شما ذکر میکنیم.
- مهلت واخواست برای سفته حداکثر ۱۰ روز پس از تاریخ سررسید آن است. ما این رقم برای چک ۱۵ روز میباشد.
- صدور چک سفید امضا یا بلامحل، نوعی جرم محسوب میشود. اما این مورد برای سفته جرم قلمداد نمیشود.
- در صدور چک هیچ گونه محدودیتی برای درج کردن رقم وجود ندارد. اما در سفته تنها میتوان تا سقف مشخص شده سفته در آن مبلغ ذکر کرد.
- امضای موجود بر روی چک، غیر قابل انکار است. اما امضای قرار گرفته در پای سفته قابل انکار بوده و نیازی هم به اثبات آن نیست.
- صدور گواهی عدم پرداخت بانکی برای چک رایگان است. اما برای سفته دو درصد از مبلغ آن خواهد بود.
- خسارت تاخیر تادیه چک از تاریخ سررسید آن حساب میشود. اما برای سفته، تاریخ مطالبه آن در نظر گرفته میشود.
این موارد تنها گوشهای از تفاوتهای میان چک و سفته میباشد. با این وجود باید بدانید که میزان تفاوتها میتواند به مراتب بیشتر باشد؛ چرا که شرایط آنها مطابق با پرونده تغییر کرده و میتوانند تحت تاثیر قوانین مدنی و تجاری دیگر هم قرار بگیرند. لذا بهترین راهکار ممکن، مشاوره با یک وکیل حرفهای در این زمینه میباشد.
نقش مشاوره حقوقی سفته در رفع مشکلات
یکی از شاخصترین مواردی که متاسفانه بیشتر افراد به آن توجه نمیکنند، نقش مشاوره حقوقی سفته در رفع مشکلات است. به بیان سادهتر، اغلب افراد نمیدانند که یک مشاوره حقوقی تا چه اندازه میتواند مشکلات آنها را برطرف کرده و در بهبود دیدگاهشان به آنان کمک کند. غالبا مشاوره حقوقی میتواند بخش قابل توجهی از ابهامات ذهنی شما در رابطه با مادههای قانونی این حیطه را برطرف کند.
همچنین شما میتوانید با یک مشاوره دقیق، تا حد زیادی شانس موفقیت پرونده خود را دانسته و مطابق صلاحدید وکیل، یک مجرای قانونی مناسب برای موفقیت در پرونده بیابید. همچنین وکیل میتواند بهترین و ایدهآترین راهکارهای ممکن جهت موفقیت در این زمینه را به شما ارائه داده و کمک کند تا مسیر قانونی مناسب جهت رسیدن به حقوقتان را بیابید. بنابراین میتوان گفت که مشاوره حقوقی سفته میتواند نقش بسیار موثری در افزایش شانس موفقیت افراد داشته باشد.
بهترین مرکز مشاوره حقوقی سفته
از آنجایی که سفته جزو اسناد مالی بوده و پروندههای آن مستقیماً با شرایط اقتصادی افراد سر و کار دارد، لذا بیشتر متقاضیان بر روی یافتن یک شخص حرفهای، وسواس بالایی دارند. این مورد همان چیزی است که باعث میشود تا جهت انتخاب یک مرکز مشاوره، بررسیهای مختلفی را انجام دهند. ما در تیم آرمان وکالت نهایت سعی خود را به کار گرفتهایم تا بخش قابل توجهی از این وسواسها را رفع کنیم.
به همین جهت بوده که حرفهایترین و با تجربهترین وکلای این حوزه را در تیم خود گردآوری کرده ایم. تمامی این افراد تجربه بالایی در حوزه کاری خود داشته و با صدها پرونده گوناگون سر و کار داشته اند. همچنین آنها اطلاعات کاملی در این زمینه دارند که باعث میشود تا به سادگی ابهامات شما در رابطه با قوانین این حوزه را برطرف کرده و سریعترین راهکار ممکن جهت موفق شدن را پیش پای شما قرار دهند. بنابراین اگر شما هم به دنبال یک مشاوره حقوقی سفته هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
آیا صدور سفته سفید امضا جرم محسوب میشود؟
خیر؛ برخلاف چک، صدور این دسته از اسناد مالی بدون امضا جرم محسوب نمیشود.
مدت واخواست سفته چقدر است؟
این مدت زمان حداکثر ده روز بعد از تاریخ سررسید آن خواهد بود.
آیا میتوان در سفته هر مبلغی را درج کرد؟
خیر در سفته باید صرفاً تا سقف مشخص شده آن مبلغ را درج کرد.