مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن

مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن

وام مسکن را می‌توان یکی از سنگین‌ترین وام‌هایی دانست که توسط بانک‌های ایرانی جهت رشد خرید یا ساخت خانه ارائه می‌شود. با این حال دریافت این وام ملزم به داشتن ضامن می‌باشد. عموماً بانک برای جلوگیری از مشکلات آتی جهت نقد شدن مبلغ وام، شرایط مشخصی را جهت پذیرش ضامن‌ها قرار داده است.

با وجود این حجم از ضوابط، باز هم مشکلات و موضوعات ناخواسته‌ای در این زمینه پیش می‌آید که غالباً گریبان‌گیر ضامن خواهد شد. در چنین شرایطی است که می‌توان با استفاده از مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن، ابهامات مربوطه را برطرف کرد و تا حد زیادی هم ریسک مشکلات حوزه وام را به حداقل حالت ممکن رساند.

ما در ادامه این مقاله سعی می‌کنیم تا موضوع مذکور را به شیوه مناسب خدمت شما عزیزان تشریح کرده و تمام جنبه‌هایش را خدمتتان بیان کنیم. لذا اگر درگیر این دعاوی هستید، حتماً ما را تا انتها همراهی فرمایید.

وام مسکن و اهمیت ضمانت آن 

به جرات می‌توان گفت که وام مسکن یکی از پیچیده‌ترین و البته سنگین‌ترین وام‌هایی است که در شبکه بانکی ایران ارائه می‌شود. این حجم از اهمیت باعث شده تا بانک‌ها حساسیت بالایی بر روی آن داشته باشند. به همین جهت است که ارائه آن را ملزم به داشتن ضامن می‌کنند.

یعنی ضمن ارائه مدارک مختلف، یک شخص دیگر بایستی بازپرداخت مبلغ وام توسط شما را ضمانت کند. همین عامل هم باعث می‌شود تا فرایند، اندکی برای افراد دشوارتر شود. اگرچه بیشتر متقاضیان می‌توانند یک ضامن مناسب را برای پرونده خود بیابند، اما باید عنوان کنیم که به دلیل شرایط اقتصادی  یا مشکلات پیش آمده، احتمال اینکه شخص نتواند مبلغ وام خود را تسویه کند، بسیار زیاد است.

این عامل در نهایت باعث می‌شود تا مشکلات حقوقی مختلفی به وجود آید که در اکثریت آنها پای ضامن در میان خواهد بود. به بیان ساده‌تر هنگامی که شخص ضمانت وام دیگری را می‌کند، عملاً به سیستم قضایی و البته بانک عنوان کرده که در صورت عدم پرداخت وام توسط شخص مورد نظر، او مسئول بازپرداخت آن خواهد بود.

به همین جهت است که بانک به صورت مستقیم سراغ او خواهد رفت. متاسفانه اکثریت ضامن‌ها اطلاعات چندانی در این زمینه ندارند. همین عامل هم باعث می‌شود تا بعدها دچار مشکلات حقوقی بیشتری شوند. این موضوع در حالی است که می‌توان با دریافت چک، سفته، قرارداد، تعهد یا هر راهکار قانونی دیگر، ریسک این مشکلات را به حداقل رسانده و بعدها از زیان‌های مالی جلوگیری کرد.

افزون بر این موارد، گروهی از افراد جهت پذیرش ضمانت شما در بانک‌ها، مبالغ مختلفی را درخواست می‌کنند که گاهاً غیرقانونی بوده یا ممکن است مشکلات حقوقی دیگری را برای شما به همراه داشته باشد. بدین منظور توصیه می‌کنیم تا حتماً قبل از انجام هرگونه ضمانت یا دریافت آن، ابتدا یک مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن دریافت کرده و بر این مبنا قدم‌های بعدی خود را بردارید.

مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن
مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن

شرایط پذیرش ضامن توسط بانک

همان گونه که در بالاتر هم اشاره کردیم، بانک شرایط نسبتا دشواری را جهت پذیرش ضامن تعیین کرده که ممکن است برخی از بانک‌ها متناسب با طرح‌های وام دهی خود، این شرایط را تغییر دهند. اما باید عنوان کنیم که به صورت کلی شرایط پذیرش ضامن وام مسکن به صورت زیر خواهد بود:

  • ضامن بایستی عاقل بالغ و بدون مشکل ذهنی باشد.
  • شخص ضامن باید گواهی کسر از فیش حقوقی یا کارمند رسمی را داشته باشد. البته ممکن است در برخی از طرح‌ها، افراد بازاری که دارای سابقه شغلی درخشان یا ملائت مالی لازم باشند هم مورد پذیرش واقع شوند.
  • شخص ضامن باید بداند که در صورت عدم پرداخت بدهی توسط بدهکار، بانک مبلغ مذکور را از موجودی حساب، سپرده‌های متعلق، فیش حقوقی یا سایر دارایی‌های قابل نقد شوندگی او برداشت خواهد کرد.
  • شخص ضامن باید بداند که قرارداد ضمانت قابل فسخ نبوده و بعد از امضا لازم الاجرا خواهد بود.
  • بر مبنای قانون، رضایت طلبکار جهت شرایط ضمانت یا شخص ضامن الزامی نخواهد بود. اما اگر وی برای قبول ضمانت یک شخص خاص ناراضی باشد، بعد از بروز مشکل، ضامن حق مراجعه به طلبکار را ندارد.
  • در صورت فوت شخص طلبکار، بانک به سراغ وارثان وی نرفته و مبلغ طلب را از ضامن درخواست می‌کنند. در این حالت است که او باید بتواند قبل از پذیرش درخواست ضمانت، راهکار مناسب مانند بیمه کردن وام و موارد دیگر را اتخاذ کند.
  • در حالت کلی ضامن نمی‌تواند چیزی را از طلبکار یا بدهکار بگیرد. اما در صورتی که یکی از آنها بخشی از مال خود را به وی هبه کرده یا به عنوان هدیه ارائه دهند، وی می‌تواند آن را بپذیرد. همچنین آنان می‌تواند بخشی از مال مورد نظر را تحت عنوان صدقه، خمس، زکات و موارد مشابه، به شخص ضامن بدهند. این موضوع در مواردی که ضامن جهت پذیرش ضمانت، مبلغی را درخواست می‌کند، اهمیت بالایی به خود می‌گیرد. برای اینکه بتوانید قرارداد مناسب‌تری در این زمینه نگارش کنید، توصیه می‌شود تا حتماً یک مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن دریافت کرده و بر این مبنا قرارداد های مربوط به آن را تنظیم کنید.

مسئولیت ضامن در صورت ناتوانی شخص متقاضی از بازپرداخت وام 

یکی از مهمترین مواردی که می‌تواند منجر به بروز اختلاف و تشکیل دعوی گوناگون پیرو ضمانت وام مسکن شود، ناتوانی شخص دریافت کننده از بازپرداخت وام است. چنین حالتی می‌تواند برای ضامن مشکلات مختلفی را به وجود آورد. همین عامل هم منجر به سردرگمی آنها شده و گاهاً سبب می‌شود تا تمام هزینه‌های طلبکار از حساب او برداشت شود. در این رابطه باید عنوان کنیم که بر مبنای قانون، وظیفه پرداخت بدهی‌های بانک بر عهده ضامن خواهد بود.

اما راهکارهای گوناگونی در این زمینه وجود دارد که می‌تواند فشار را از روی دوش طرفین بردارد. اولین آنها درخواست اعسار توسط طلبکار و البته ضامن خواهد بود. در این حالت است که شخص متقاضی بایستی درخواست اعسارر داده و آن را به دادگاه ارائه دهد. دادگاه هم با بررسی شرایط و پذیرش درخواست اعسار، سعی می‌کند تا بدهی را قسط بندی کند که فشار را از روی دوش بدهکار برمی‌دارد.

البته بسیاری از بانک‌ها در صورت بروز این حالت، مستقیماً به سراغ ضامن رفته و مابه تفاوت قسط بندی جدید با بدهی اصلی را از وی دریافت می‌کنند. در چنین شرایطی است که ضامن هم بایستی درخواست اعسار دهد. البته این موارد به شرطی است که طرفین واقعا امکان پرداخت بدهی را نداشته باشند.به خاطر بسپارید که راهکار مذکور قانونی بوده و برای کاهش فشار از روی دوش طرفین می‌باشد. 

مورد دیگری که در این زمینه وجود دارد، دریافت چک، سفته یا هرگونه ضمانت دیگری است که می‌تواند موجب آسودگی خاطر ضامن شود. در صورتی که وی این موارد را دریافت کرده و بدهکار نتواند بدهی‌های خود را پرداخت کند، او می‌تواند به کمک این اوراق، بدهی خود را در زمان مناسب از شخص طلبکار دریافت کند.

البته باید عنوان کنیم که بر طبق ماده ۷۰۹ قانون مدنی، شخص ضامن تا تسویه کامل بدهی و اتمام ضمانت، حق رجوع به شخص بدهکار را ندارد. اما پس از آن می‌تواند با در دست داشتن مدرک ضمانت اولیه یا مدارک ارائه شده از جانب بانک، حق خود را از وی بگیرد.

افزون بر این موارد راهکارهای قانونی دیگری هم وجود دارد که مجموع آنها در کنار همدیگر به افراد کمک می‌کنند تا پروسه ضمانت را با امنیت بیشتری انجام دهند. بدین منظور توصیه می‌شود تا حتماً مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن دریافت کنید. 

راهکار مناسب جهت جلوگیری از پرداخت بدهی در صورت ضمانت 

متاسفانه بسیاری از ضامن ها به دلیل موقعیت اجتماعی، روابط خانوادگی و موارد مشابه، نمی‌توانند به سادگی درخواست پذیرش ضمانت اطرافیانشان را رد کنند. با این حال در صورت عدم پرداخت بدهی توسط این افراد، مشکلات مختلفی دامن گیر شخص ضامن خواهد بود. برای اینکه از بروز مشکلات مربوطه جلوگیری شود، باید چند اقدام مختلف انجام شود. اولین و مهم‌ترین آنها، عدم پذیرش ضمانت افرادی است که می‌دانید از لحاظ موقعیت شغلی و شرایط کسب و کار، قادر به بازپرداخت مبالغ وام نخواهند بود.

این عامل در نهایت مانع از بروز مشکلات مختلف برای شما خواهد شد. مورد بعدی که باید به آن توجه داشته باشید، دریافت ضمانت‌های مختلف مانند چک، سفته یا هرگونه تعهدی است که شخص مقابل را به بازپرداخت وام یا هبه کردن بخشی از مبلغ به شما ملزم سازد.

البته این مورد هم نکات خاص خود را دارد. برای مثال اگر قرار دادی مابین خودتان امضا می‌کنید، بایستی حتماً در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده و دارای امضای شاهدهای مختلف باشد. همچنین اگر چک را دریافت می‌کنید، بایستی چک فاقد تاریخ بوده و به منظور ضمانت دریافت شود.

راهکار دیگری که می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند، ارائه درخواست اعسار است. در صورتی که شخص مقابل از پرداخت بدهی امتناع کرده و بانک آرا از حساب شما کسر کند، بایستی درخواست اعسار را قبل از اولین قسط مربوط به دادگاه ارائه داده و بدین ترتیب ناتوانی خود از بازپرداخت آن را اعلام کنید.

در این شرایط است که هزینه‌های مربوطه، برای شما قسط بندی شده و فشار مذکور از روی دوش تان برداشته خواهد شد. افزون موارد، راهکارهای دیگری هم وجود دارد که بایستی بر مبنای شرایط پرونده شما بررسی شده و به کمک آنها می‌توان مشکلات موجود در این حیطه را برطرف کرد.

اهمیت مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن

عموما وام مسکن مبالغ هنگفتی دارد که باعث می‌شود تا طرف دریافت کننده یا ضامن آن، تحت فشار قرار گیرد. این موضوع با توجه به تورم موجود در جامعه، سبب می‌شود تا نرخ بدهکاران بانکی افرادی که قادر به پرداخت آن نیستند، افزایش پیدا کند. به دنبال آن دعاوی مرتبط با این پرونده‌ها هم بیشتر خواهد شد.

متاسفانه اکثریت افراد، فرایند پذیرش ضمانت را موضوعی ساده دانسته و به شیوه سهل انگارانه از کنار آن عبور می‌کنند. این در حالی است که موضوع مربوطه، می‌تواند در دراز مدت مشکلات حقوقی گوناگونی را برای آنها به وجود آورده و گاهاً زیان‌های مادی سنگینی را برایشان به دنبال خواهد داشت.

در چنین شرایطی است که دریافت مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن، می‌تواند تا حد زیادی دیدگاه افراد را شفاف کرده و مانع از مشکلات بیشتر برای آنان شود. به بیان ساده‌تر، شما می‌توانید قبل از انجام هرگونه اقدامی در این زمینه، ابتدا یک مشاوره دریافت کرده و راهکار قانونی مناسب را از وکیل بخواهید.

مازاد بر این شما می‌توانید جهت دریافت نقشه راه مناسب برای موفقیت در پرونده فعلی‌تان، با مشاورین گفتگو کرده و بر این مبنا بهترین مسیر ممکن جهت طرح دعوی یا موفقیت در آن را بیابید. شکی نیست که این مورد می‌تواند از مشکلات بیشتر در آینده جلوگیری کرده و مانع از بروز هزینه‌های اضافه برای شما شود.

بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن

موضوع وام و ضمانت آن از لحاظ قانونی گستردگی بسیار زیادی دارد. همین عامل هم سبب شده تا ماده‌های قانونی مختلفی پیرامون آن به تصویب برسد. متاسفانه تمامی وکلا دانش لازم در این حیطه را ندارند. همین فاکتور مانع از یک تصمیم گیری و مشاوره کامل توسط آنها خواهد شد.

ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده ایم تا حرفه‌ای‌ترین و با تجربه‌ترین وکیل‌های این حیطه را در تیم خود گردآوری کرده و خدماتشان را با قیمت‌های مناسب به متقاضیان ارائه دهیم. لذا اگر درگیر دعاوی مرتبط با پرونده‌های ضمانت وام هستید، می‌توانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول 

آیا ضمانت وام مسکن قابل فسخ است؟ 

خیر؛ این ضمانت تا بازپرداخت کامل بدهی قابل فسخ نیست.

در صورت فوت شخص طلبکار، تکلیف بدهی او چه می‌شود؟ 

مادامی که شخص متقاضی وام خود را بیمه نکرده باشد، بانک به سراغ ضامن خواهد رفت.

آیا ضامن می‌تواند در صورت عدم پرداخت وام، به سراغ بدهکار برود؟ 

بر مبنای قانون، او می‌تواند بعد از تسویه کامل و با در دست داشتن مدارک مختلف، به سراغ بدهکار رفته و حق خود را از او بگیرد. 

پیام بگذارید

02191014048