داور را میتوان یکی از بازوهای کمکی در سیستم قضایی ایران دانست که میتواند نقش چشمگیری در پایان دادن به مشکلات حقوقی ما بین طرفین داشته باشد. به همین جهت است که دادگاه در بسیاری از موارد، پروندهها را به آنها ارجاع میدهد. با این حال باید عنوان کنیم که گاهاً برخی از داورها احکامی را صادر میکنند که به زیان یک یا هر دو طرف دعوی است.
همین عامل هم باعث میشود تا افراد در پی مشاوره حقوقی ابطال رای داوری باشند. به عبارت سادهتر آنها میخواهند تا رای صادر شده توسط این داورها را باطل کرده و شرایط پرونده را به شیوه منصفانهتری تغییر دهند. با این حال قانون اختیارات مناسبی را به داورها داده و اعتبار بالایی برای احکام صادر شده توسط آنها قائل است. همین عامل هم سبب شده تا ابطال رای آنها نیازمند شرایط و فاکتورهای مختلفی باشد.
متاسفانه بیشتر افراد درگیر در پروندهها، با این شرایط آشنایی ندارند. همین عامل هم باعث میشود تا پروسه قضایی برای آنها بسیار طولانی تر باشد. ما سعی کرده ایم تا در ادامه اطلاعات جامعی را در این زمینه خدمت شما ارائه دهیم که کمک میکند تا پروسه ابطال رای داوری برایتان سادهتر باشد. همچنین اگر به دنبال مشاوره حقوقی ابطال رای داوری هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما در موسسه آرمان وکالت تماس حاصل فرمایید.
منظور از رای داوری چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به شرایط لازم برای ابطال رای داوری بپردازیم، بهتر است ابتدا با خود آن آشنا شوید. در حالت کلی دادگاه برای کاهش ترافیک خود در پروندههای ساده، سعی کرده تا فرایند تصمیم گیری را به افرادی واگذار کند که به عنوان داور شناخته میشوند. این افراد یا توسط دادگاه مشخص شده یا طرفین درگیر در پرونده، بر روی انتخاب شخص داور توافق خواهند کرد. هدف از وجود داور خاتمه دادن به دعوی در بهترین شکل ممکن است.
به همین جهت احکام ارائه شده توسط او قابل استناد بوده و طرفین ملزم به اجرای آن هستند. در حالت کلی داورها نقش دادگاه را داشته و موظف به خاتمه دادن پرونده به شکلی مناسب هستند. بر مبنای قانون ۴۷۷ آیین دادرسی مدنی، الزامی نیست که حتماً داورها برای صدور رای تابع قوانین دادرسی باشند؛ بلکه هدف اصلی آنها فیصله دادن دعوا به شکل توافقی و مسالمت آمیز است.
همین عامل هم باعث شده تا برخی از احکام صادر شده توسط آنها با قوانین موجود در کشور مغایرت داشته باشد. چنین عاملی هم سبب شده تا گاهاً یکی از طرفین نسبت به رای صادر شده اعتراض داشته و به دنبال مشاوره حقوقی برای ابطال رای داوری (Legal Advice on Annulment of the Arbitration Award) باشد. با این وجود باید بدانید که بر مبنای قانون، رای داور امکان تجدید نظر نداشته و تنها در شرایط مشخصی میتوان آن را باطل کرد.
انتخاب داور از منظر قانونی و نحوه ارجاع به آن
چگونگی ارجاع به داور از موضوعات مهمی است که متاسفانه عدم آشنایی با آن باعث میشود تا ریسک اشتباهات و خطاهای موجود در پروندهها افزایش پیدا کند. در حالت کلی داورها به دو صورت انتخاب میشوند. در حالت اول خود طرفین، شخص صالحی را به عنوان داور انتخاب کرده و دادگاه نیز بعد از بررسی شرایط او امکان داوری را به وی اعطا میکند.
در حالت دوم ممکن است دادگاه خود شخص قابل اعتمادی را به عنوان داور برای پرونده در نظر گرفته و طرفین را به وی ارجاع دهد. لذا در هر دو حالت بایستی تایید دادگاه برای ارجاع وجود داشته باشد. همچنین این شخص بایستی از لحاظ قانونی شرایط زیر را دارا باشد. در غیر این صورت احکام صادره توسط او باطل خواهد بود.
- داشتن سن حداقل ۲۵ سال
- ذینفع نبودن از موضوع اختلاف
- نداشتن نسبت فامیلی با هر یک از طرفین دعوی
- داشتن سلامت عقلی و ذهنی کامل
- ورشکسته نبودن شخص مورد نظر
- نداشتن محرومیت از سوی دادگاه
- نداشتن سمت شغلی دولتی در حوزه مربوطه
در صورتی که شخص مورد نظر این موارد را داشته باشد، دادگاه پرونده را به وی ارجاع داده و او نیز ملزم به صدور یک رای و خاتمه دادن دعوی است. در صورتی هم که شخص مورد نظر از انجام این کار سر باز بزند، ضمن محرومیت ۵ ساله از داوری، میبایست خسارت وارده را هم جبران کند.
البته باید بدانید که غالباً دادگاه در پروندههایی داور را انتخاب میکند که پیچیدگی چندان زیادی نداشته و طرفین هم خود به انتخاب یک داور تمایل دارند. به همین جهت است که بیشتر در پروندههای عقد بیع از داورها کمک گرفته میشود. ما در مطلب دیگری به موضوع اهمیت مشاوره حقوقی داوری پرداختهایم که میتوانید برای اطلاعات بیشتر آن را مطالعه کنید.
شرایط لازم برای ابطال رای داور چیست؟
همان گونه که بیان کردیم، در پارهای از موارد ممکن است رای صادر شده توسط داور، با منافع یکی از طرفین تعارض داشته و عملاً به نفع او نباشد. در چنین شرایطی است که شخص مورد نظر خواهان ابطال رای داوری است. با این حال باید بدانید که قانون صلاحیت لازم را به داور داده و رای او لازم الاجرا است. اما در برخی از موارد هم میتوان نسبت به ابطال رای داوری اقدام کرد.
متاسفانه بیشتر افراد با این شرایط آشنایی ندارند. همین عوامل موجب بروز اشتباه در بین آنها خواهد شد. ما در ادامه برخی از این شرایط را خدمت شما عزیزان ذکر کردهایم که میتوان با استناد به آنها، نسبت به ابطال رای داوری اقدام کرد. با این حال باید بدانید که مناسبترین راهکار برای انجام این موضوع، کمک گرفتن از مشاوره حقوقی ابطال رای داوری است؛ چراکه باید شرایط متناسب با پرونده شما بررسی شود.
![شرایط مشاوره حقوقی ابطال رای داوری](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2023/12/legal-advice-annulment-arbitration-award-conditions.jpg)
نداشتن صلاحیت داوری
همان گونه که گفتیم، یک شخص برای تبدیل شدن به داور، باید برخی از شروط را داشته باشد که در غیر این صورت عملا صلاحیت لازم را نداشته و به همین جهت هم رای صادر شده از طرف وی باطل خواهد بود. برای مثال داشتن نسبت فامیلی یا کمتر بودن سن از ۲۵ سال باعث میشود تا رای صادر شده توسط او باطل باشد.
ارائه رای در خارج از بحث داوری
هرگاه داور در موضوعاتی خارج از دعوی مورد نظر ورود کرده و نسبت به آنها رای صادر کند، عملا رای ارائه شده از طرف وی باطل خواهد بود. برای مثال اگر موضوع دعوی در رابطه با پرداخت مهریه باشد، اما داور در مورد حضانت فرزند هم دخول کرده و آن را وارد بحث کرده یا در این زمینه رای دهد، عملاً رای صادر شده باطل خواهد بود. البته در پارهای از موارد ممکن است متناسب با صلاحدید دادگاه یا طرفین، صرفاً رای ارائه شده در موضوع خارج از بحث به عنوان باطل شناخته شود.
انجام امور یا صدور رای در تناقض با قوانین
اگرچه بر مبنای قانون شخص داور الزامی به پایبندی به مادههای آیین دادرسی ندارد، اما در صورتی که رای صادر شده از طرف او تناقض زیادی با عرف و قوانین رسمی کشور داشته باشد، میتوان نسبت به ابطال آن اقدام کرد.
مازاد بر این، صدور رای داوری و فرایند مربوط به آن تشریفات خاص خود را دارد که در صورت عدم پایبندی داور به آن، میتوان نسبت به ابطالش اقدام کرد. برای مثال ممکن است طرفین روش خاصی را برای ابلاغ رای داوری تعیین کرده باشند. در صورتی که شخص داور به این روش پایبند نبوده یا در خارج از مدت مشخص شده رای را به دادگاه تحویل دهد، میتوان نسبت به ابطال آن اقدام کرد.
منقضی شدن قرارداد داوری
یکی از حالتهای معمولی که بیشتر طرفین را به کمک گرفتن از داورها ارجاع میدهد، وجود یک قرارداد مشخص است. برای مثال آنها در متن قرارداد مشخص میکنند که اگر در فرایند معامله آنها اختلافی به وجود آمد، به فلان شخص برای داوری مراجعه کنند. حال اگر قرارداد اولیه باطل شود، عملاً شرط مربوط به داوری هم باطل بوده و آراء صادر شده توسط شخص مورد نظر فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.
انجام تبعیض یا هرگونه تعارض منافع
داور باید در فرایند صدور رای هیچگونه توجهی به منافع شخصی خود نداشته باشد. افزون بر این موارد باید رای خود را بدون کوچکترین تبعیض صادر کند. لذا اگر ثابت شود که رای صادر شده توسط داور در جهت منافع شخصی وی بوده یا هرگونه تبعیضی میان طرفین قائل شده، میتوان نسبت به ابطال رای او اقدام کرد.
صادر شدن رای داوری بعد از انقضای مدت معین
زمانی که دادگاه شخصی را به عنوان داور انتخاب میکند، او باید حداکثر ظرف سه ماه نسبت به صدور رای و تقدیم آن به دادگاه اقدام کند. در صورتی که فرایند مربوطه، بیش از این مدت زمان طول بکشد، عملاً رای صادر شده از طرف او باطل خواهد بود. همچنین اگر طرفین زمان مشخصی را برای این موضوع تعیین کرده و داور بعد از انقضای آن نسبت به ارائه رای اقدام کند، عملاً نمیتوان ارزش قانونی برای آن قائل بود.
همان گونه که مشاهده کردید، شرایط و ضوابط مختلفی وجود دارد که میتوان با اتکا به آنها نسبت به ابطال رای داوری اقدام کرد. با این حال باید بدانید که هر کدام از این موارد جنبههای بسیار مختلفی دارد. برای مثال اثبات تبعیض و تعارض منافع، جنبههای بسیار پیچیدهتری دارد که عملاً آن را از توان افراد عادی خارج میکند. در چنین شرایطی است که رجوع به یک مشاوره حقوقی ابطال رای داوری میتواند تا حد زیادی مسیر را برای شما سادهتر کرده و تصمیمگیریهایتان را بهینهتر سازد.
چه زمانی می توان نسبت به ابطال رای داوری اقدام کرد؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که باعث میشود تا فرایند ابطال رای داوری برای بسیاری از افراد ممکن نباشد، عدم آگاهی آنها نسبت به مهلت قانونی آن است. در حقیقت بر مبنای قوانین جاری کشور، افراد مدت زمان مشخصی را به عنوان مهلت قانونی در اختیار دارند تا در فاصله آن نسبت به ارائه دادخواست مربوطه اقدام کنند.
در حالت کلی اگر نسبت به رای داوری هرگونه اعتراضی داشتید، بایستی ظرف مدت ۲۰ روز پس از صدور رای مربوطه، نسبت به درخواست حکم بطلان آن از دادگاه اقدام کنید. همچنین اگر خارج از کشور باشید، تا دو ماه فرصت خواهید داشت. افزون بر این موارد میتوانید دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه داده و بدین ترتیب فرایند را برای خود سریعتر سازید.
مزایای کمک گرفتن از مشاوره حقوقی ابطال رای داور
متاسفانه بیشتر افراد به دلیل پیچیدگیهای موجود، نمیتوانند شخصا فرایند مربوط به ابطال رای داوری را در پیش گرفته و عموما هم اطلاعات لازم در این زمینه را ندارند. همچنین ممکن است برخی از آنها تحقیقات مختصری در سطح اینترنت داشته باشند که غالبا تناسب دقیقی با شرایط آنها نداشته و نمیدانند به چه صورت نسبت به انجام آن اقدام کنند. در چنین شرایطی است که کمک گرفتن از مشاوره حقوقی ابطال رای داوری میتواند بهترین راهکار ممکن باشد.
در واقع شما میتوانید به وسیله یک مشاور، مسیر پیش روی خود را شفاف کرده و تا حد ممکن مانع از بروز هرگونه اشتباه شوید. افزون بر این موارد مشاورهها هزینه اندکی دارد. ترکیب این دو عامل باعث میشود تا اقدام مربوطه، موجب صرفهجویی در هزینه و زمان شما شود. مازاد بر این، چنانچه شما یک تیم مناسب را برای پروسه مشاوره انتخاب کنید، بدون شک میتوانید راهکارهای حرفهای را از آنها دریافت کنید.
این فاکتور همان چیزی است که میتواند مسیرهای جدیدتری را پیش روی شما باز کرده و در روند انتخاب نقشه راه به شما کمک کند. این موارد در کنار افزایش سرعت، بهبود خروجی، جلوگیری از اشتباهات بیشتر و… باعث شده تا انجام مشاوره حقوقی برای ابطال رای داور، به انتخاب ایدهآلی برای اغلب افراد بدل شود.
هزینه مشاوره حقوقی ابطال رای داور
یکی از سوالات رایجی که میتواند ذهن بیشتر متقاضیان را به خود درگیر کند، هزینه مشاوره حقوقی ابطال رای داوری است. به عبارت ساده تر بیشتر متقاضیان نمیدانند که بایستی برای این مشاوره چه مقدار هزینه را پرداخت کنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که مقدار هزینه پرداخت شده به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد.
برای مثال تجربه وکیل، انصاف کاری او، مدت زمان مشاوره و… همگی جزء مواردی هستند که به صورت بالقوه بر روی این موضوع اثر میگذارند. اما در حالت کلی هزینه مشاوره حقوقی ابطال، بر مبنای دقیقه محاسبه شده و در رنج بسیار مناسبی قرار دارد.
بهترین مشاور حقوقی ابطال رای داوری
اگرچه دریافت مشاوره حقوقی ابطال رای داوری میتواند به عنوان راهکار بسیار مناسبی برای افزایش احتمال موفقیت پرونده شما قلمداد شود، اما این مزایا تنها در صورتی شامل حال شما میشود که مشاوره مربوطه را از یک وکیل با تجربه و حرفهای دریافت کنید. ما در موسسه آرمان وکالت نهایت تلاش خود را به کار گرفتهایم تا بهترین متخصصان این حوزه را برای ارائه خدمات به کاربران عزیز استخدام کنیم.
تمام کارشناسان ما تجربه بالایی در این زمینه داشته و تسلط کاملی به قوانین رایج در آن دارند. افزون بر این موارد با نمونههای مختلفی در این حیطه برخورد کردهاند که مجموع آنها در کنار همدیگر باعث شده تا بهترین انتخاب ممکن برای راهنمایی شما عزیزان باشند. لذا اگر شما هم به دنبال مشاوره جهت ابطال رای داور هستید، میتوانید هم اکنون ازطریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما در موسسه آرمان وکالت تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
اهمیت مشاوره حقوقی ابطال رای داوری در چیست؟
این کار باعث افزایش شانس موفقیت شده و در هزینه هایتان صرفه جویی می کند.
آیا کمک گرفتن از داور در فرایند پرونده الزامی است؟
خیر؛ این موضوع بر مبنای صلاح دید دادگاه یا طرفین مشخص می شود.
آیا امکان ابطال رای داور وجود دارد؟
بله؛ در صورت فراهم بودن برخی از شرایط، می توان رای مربوطه را باطل کرد.