مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری

مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری

اگرچه ادارات یا ارگان‌های دولتی در ایران موظف به رفع نیاز مردم و اجرای قانون می باشند، با این حال از خطا و اشتباه مصون نیستند. البته در بسیاری از موارد، خطای آنها موجب ضایع شدن حقوق کارمندان یا ارباب رجوع ها خواهد شد. به همین دلیل بوده که دولت برای جلوگیری از این مشکلات، دیوان عدالت اداری را به وجود آورده است. این دیوان وظیفه رسیدگی به شکایت‌های مربوط به ارگان‌های دولتی را دارد. به عبارت ساده تر هر شکایتی که متهم آن یکی از ارگان‌های دولتی باشد، بایستی در این دیوان مطرح شود. نکته قابل توجه این است که دیوان عدالت اداری روند و فرایند خاص خود را دارد.
برای مثال این ارگان برخلاف سایر مراجع قضایی، غالبا به صورت غیر حضوری شکایت‌ها را دریافت و به آنها رسیدگی خواهد کرد. در کنار آن، نکات ریز و درشت مختلفی هم وجود دارد که باعث می‌شود تا پیگیری پرونده‌های موجود در آن پیچیدگی بسیار بیشتری به خود بگیرد. در چنین شرایطی است که دریافت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری می‌تواند تاثیر بسیار چشمگیری در موفقیت افراد داشته باشد. به عبارت ساده‌تر آنها می‌توانند با دریافت مشاوره از یک فرد با تجربه، مسیر پیش روی خود را شفاف کرده و احتمال موفقیتشان را افزایش دهند. ما در ادامه این مقاله سعی داریم تا تمام جزئیات مربوط به آن را خدمت شما عزیزان شرح داده و بدین ترتیب مسیر موفقیت در دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری را برای شما عزیزان تسهیل کنیم.

دیوان عدالت اداری چیست؟ 

اولین چیزی که افراد را دچار سردرگمی می‌کند، ماهیت دیوان عدالت اداری است. به نحوی که اغلب افراد حتی نام آن را نشنیده‌اند. در واقع قوه قضاییه ایران برای رسیدگی به پرونده‌ها و شکایت‌هایی که حول محور ادارات دولتی انجام می‌شود، یک نهاد مجزا به نام دیوان عدالت اداری تاسیس کرده که به صورت مستقیم زیر نظر رئیس قوه قضاییه اداره می‌شود. این دیوان در تهران بوده و دفاتری هم در مراکز استان‌ها دارد.
هرگاه کارمندان یا ارباب رجوع های ادارات دولتی، نسبت به عملکرد ارگانی نارضایتی داشته یا اقدامات آن نهاد موجب ضایع شدن حقوق آنها شده باشد، می‌توانند شکواییه خود را به این دیوان ارسال کرده تا از حقوق آنها محافظت کند. با این حال باید بدانید که دیوان عدالت اداری رویه خاص خود را دارد.
برای مثال این نهاد اولویت خود را بر روی رفع مسالمت آمیز مشکلات قرار می‌دهد. همچنین فرایند رسیدگی به پرونده‌ها، غالبا غیر حضوری است. در کنار آن مراحلی که برای رسیدگی به هر پرونده طی می‌شود نیز متفاوت بوده و نیازمند دانش خاص خود است. این عامل هم موجب سردرگمی افراد ناآگاه شده و عملاً شانس موفقیت آنها را کاهش می‌دهد. 
این نهاد الزامات مشخصی را برای ثبت شکواییه و رسیدگی به آن دارد که در صورت عدم رعایت، نمی‌توان انتظار موفقیت در پرونده را داشت. در کنار آن، مکاتبات به صورت غیر حضوری انجام شده و توانایی شما در بیان مشکلات و اثبات آنها، اهمیت بسیار زیادی در موفقیتتان خواهد داشت. مجموع این عوامل در کنار هم باعث شده تا بسیاری از متقاضیان نیازمند مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری باشند.

چه افرادی می توانند در دیوان عدالت اداری ثبت شکایت کنند؟ 

در حالت کلی دیوان عدالت اداری مسئول رسیدگی به پرونده‌هایی است که پیرامون ارگان‌های دولتی و نهادهای حکومتی ثبت می‌شود. بنابراین کارمندان این ادارات و ارباب رجوعان‌شان، می‌توانند در این نهاد ثبت شکایت کنند. به عبارت ساده‌تر هر فردی که حقوقش توسط این نهادها ضایع شده یا از آن‌ها آسیب دیده، می‌تواند به شرط اثبات آن، شکایت خود را در دیوان عدالت اداری ثبت کرده و خواهان رسیدگی به آن شود. عموماً این دیوان هم بعد از بررسی کلیه شرایط و طی کردن تشریفات خاص خود، رای نهایی را صادر کرده و به طرفین ابلاغ می کند.

نحوه رسیدگی به پرونده ها در دیوان عدالت اداری چگونه است؟ 

یکی از مهمترین موضوعاتی که باعث می‌شود تا پرونده‌های مربوط به دیوان عدالت اداری، تفاوت شاخصی با سایر موارد داشته باشد، نحوه رسیدگی به آنها است. غالبا به دلیل وجه قانونی ادارات دولتی، پیگیری پرونده‌های موجود در این دیوان با حساسیت بیشتری صورت گرفته و بر روی کوچک‌ترین موارد هم دقت کافی لحاظ می‌شود. در حالت کلی برای به دست آوردن نتایج پرونده در این دیوان، سه مرحله‌ مختلف را در پیش دارید که هر کدام مراحل کوچک‌تری دارند. این مراحل به شرح زیر هستند.

ثبت شکایت

اولین و مهم‌ترین بخش در فرایند رسیدگی به پرونده‌های دیوان عدالت اداری، ثبت شکایت است. شما باید قبل از هر چیزی ابتدا قوانین مربوط به این حوزه را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که حقوقتان بر مبنای قانون ضایع شده و حق با شما است. در غیر این صورت اقداماتتان هیچگونه نتیجه‌ای در پی نخواهد داشت. همچنین دیوان توصیه می‌کند تا قبل از ثبت هرگونه شکایت، ابتدا مشکلات خود را به شیوه‌ای مسالمت آمیز با ارگان مربوطه برطرف سازید. در صورتی که این موارد نتیجه‌ای در پی نداشت، باید شخص متقاضی به سامانه ساجد و سامانه ثنا مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند.
عموماً دادخواست ثبت شده باید تمام جزئیات مختلف را در بر داشته و  بتواند به خوبی ادعای شما را ثابت کند. برای مثال استفاده از دلایل غیر مستند یا مواردی که محکمه پسند نیستند، می تواند منجر به رد درخواست شما شود. مازاد بر این، وجود هرگونه اشکال در دادخواست، باعث می‌شود تا پرونده شما در گروه درخواست‌های ناقص قرار گرفته و روند رسیدگی به آن بسیار طولانی‌تر شود؛ چرا که جهت رفع نقصان مجدد به شما ارجاع داده می‌شود.

رسیدگی و ارجاع

دومین مرحله‌ای که پرونده شما در دیوان عدالت اداری طی خواهد کرد، رسیدگی و ارجاع است. به عبارت ساده‌تر متخصصان ابتدا شکایت را بررسی کرده و بر مبنای موضوعش آن را به هیئت مربوطه ارجاع می‌دهند. این هیئت وظیفه بررسی شکایت و رسیدگی به آن را دارد.
در صورتی که دلایل شما کافی و محکمه پسند باشد، ارگان مربوطه نامه‌ای را به طرف شکایتتان ارسال می‌کند که می‌بایست حداکثر طی یک ماه نتیجه آن را به هیئت مربوطه ارسال کند. بر مبنای پاسخ آنها ممکن است رای دادگاه صادر شده یا پرونده برای جلسات حضوری ارجاع داده شود. همچنین اگر طرف مزبور پاسخی ارائه ندهد، پرونده روال قانونی را طی کرده و وارد مرحله بعدی می‌شود.

صدور و اجرای حکم

بعد از طی کردن مرحله قبلی، هیئت منصفه و قاضی، تمام جنبه‌های مربوط به پرونده شما را بررسی می‌کنند. سپس بر مبنای قوانین، حکم مربوطه را صادر کرده و آن را از طریق سامانه ثنا و روش‌های دیگر به اطلاع هر دو طرف می‌رسانند. طرف شکایت موظف است طی یک ماه، رضایت شاکی را به دست آورده و اقدامات لازم برای رفع مسالمت آمیز مشکل را در پیش بگیرد. با این حال اگر اداره مربوطه توجهی به حکم صادر نداشته باشد، دیوان بعد از یک ماه پرونده را به واحد اجرای احکام ارجاع داده که این بخش وظیفه نهایی کردن حکم و تضمین اجرای آن را خواهد داشت.
پیشنهاد می‌کنیم نحوه اعتراض به رای دیوان عدالت اداری را نیز مطالعه کنید.

چرا به مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری نیاز داریم؟ 

یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که می‌تواند در طول این پروسه به شما کمک کند، دریافت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری است. با این حال بسیاری نمی‌دانند که اهمیت این مشاوره چیست و چرا به آن نیاز دارند. در این رابطه باید عنوان کنیم که حساسیت موجود در پرونده‌های دیوان عدالت اداری، به مراتب بیشتر از سایر پرونده‌ها است.
برای مثال هرگونه نقص در شکایت ارسال شده منجر به رد آن شده و فرایند رسیدگی را مختل خواهد کرد. همچنین باید شکواییه با لحن مناسب نوشته شده و در آن به قوانین و اسناد محکم اتکا شود. افزون بر این موارد، قوانین موجود در این حیطه گستردگی بسیار زیادی دارد. همچنین نحوه صدور و فرایند رسیدگی به پرونده‌ها نیز الزامات و تشریفات خاص خود را دارد که متاسفانه اکثریت افراد تازه کار اطلاعی در مورد آن ندارند.

اهمیت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری
مشاوره حقوقی برای پرونده‌های دیوان عدالت اداری اهمیت زیادی دارد

موضوع دیگری که اهمیت این پرونده‌ها را بیشتر می‌کند، عواقب شکست در آن ها است. عموماً در این دیوان، وکلای مربوط به ارگان‌های دولتی هم حضور دارند. غالباً اگر شما نتوانید ادعای خود را در پرونده به اثبات برسانید، به عنوان متهم شناخته می‌شوید و ممکن است عواقب مختلفی گریبانگیر شما شود. ترکیب این موارد در کنار هم باعث شده است تا حساسیت موجود در این پرونده‌ها به شدت افزایش پیدا کند. 
اما دریافت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری همان راهکاری است که می‌تواند این حساسیت را به حداقل برساند. در واقع شما می‌توانید قبل از هرگونه تصمیم گیری، ابتدا شرایط خود را به صورت کامل برای یک وکیل حرفه‌ای در این حیطه بیان کنید. او نیز می‌تواند بر مبنای قوانین موجود و البته تجربه خود، راهکار قانونی مناسب را برای شما مشخص سازد.
افزون بر این موارد شما می‌توانید به کمک مشاوره حقوقی برای پرونده دیوان عدالت اداری، احتمال موفقیت خود در پرونده را فهمیده و بر این مبنا تصمیم‎گیری‌های بعدی را انجام دهید. همچنین وکیل می‌تواند در نگارش متن شکایت، بیان دلایل قابل استناد، دفاع از پرونده و … به شما کمک کند. ترکیب کلی این موارد سبب شده تا بسیاری از متقاضیان، دریافت مشاوره را به عنوان نخستین قدم برای خود قرار دهند.

مزایای کمک گرفتن از مشاور برای ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری

دریافت یک مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری می‌توانند مزیت‌های بسیار چشمگیری برای شما به همراه داشته باشد که همگی آنها در جهت افزایش موفقیت شما هستند. با این وجود اغلب متقاضیان از این موضوع آگاهی نداشته و سعی می‌کنند تا خود فرایند رسیدگی به پرونده‌هایشان را انجام دهند. این عامل نیز در نهایت فرایند را برایشان بسیار دشوارتر کرده و گاهاً منجر به شکست آنها خواهد شد. ما در ادامه مزایای مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری را خدمت شما عزیزان شرح داده‌ایم تا بهتر دلیل رجوع به آن را درک کنید.

  • صرفه‌جویی در زمان 
  • صرفه‌جویی در هزینه 
  • افزایش شانس موفقیت 
  • اطلاع از قوانین موجود در این حیطه 
  • اشراف کامل بر تشریفات و فرایندهای اداری دیوان 
  • بررسی احتمال موفقیت پرونده قبل از ثبت شکایت 
  • بررسی محکمه پسند بودن دلایل و اسناد 
  • یافتن نقشه راه مناسب برای ثبت شکایت و به ثمر رسیدن پرونده 
  • رفع ابهامات و دغدغه‌های مربوط به قوانین این حوزه 
  • جلوگیری از اشتباهات احتمالی و متهم شدن در پرونده
  • و…

بیشتر چه پرونده‌هایی در دیوان عدالت اداری مطرح می شود؟ 

یکی دیگر از پرسش‌های رایجی که بیشتر افراد با آن مواجه می‌شوند، نوع پرونده‌های قابل پذیرش در دیوان عدالت اداری است. به عبارت ساده‌تر اغلب این افراد نمی‌دانند که آیا پرونده یا موضوع شکایت آنها قابلیت ارجاع به این دیوان را دارد یا می‌بایست آن را در مراجع قضایی عادی مطرح کنند.
در این رابطه باید عنوان کنیم که غالباً پرونده‌هایی که مربوط به ثبت شکایت از مراجع دولتی و ارگان‌های حکومتی است، در این دیوان مطرح می‌شود. از جمله رایج‌ترین پرونده‌ها و موضوعاتی که به این دیوان ارجاع می‌شود، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. شکایت‌های مربوط به کمیسیون‌های ماده ۱٠٠
  2. شکواییه تخریب بنای غیر مستحکم در قانون شهرداری 
  3. تخریب بنا به علت اضافه بنا در قانون شهرداری 
  4. تخریب بنا به علت تجاوز از ارتفاع مصوب 
  5. تخلف پلمپ دایر کردن واحدهای تجاری در مناطق غیرتجاری 
  6. ایجاد دفتر اسناد رسمی خارج از قوانین شهرداری 
  7. ایجاد دفتر مهندسی خارج از قوانین شهرداری 
  8. جریمه‌های مربوط به شهرداری 
  9. عدم استنکاف بیمه به پرداخت و جبران کامل خسارت
  10. اعتراض به طرح جامع زمین 
  11. اعتراض به طرح هادی 
  12. اعتراض به تصرف اراضی توسط ارگان‌های نظامی یا دولتی 
  13. و….

برای اینکه بتوانید به خوبی ارتباط شکایت خود با موضوع‌های مورد پذیرش دیوان عدالت اداری را درک نمایید، توصیه می‌شود تا با یک وکیل و مشاور حرفه‌ای در این زمینه گفتگو کنید.

چگونه می‌توان سرعت رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری را افزایش داد؟

همان گونه که عنوان کردیم، دیوان عدالت اداری، پرونده‌ها را به صورت غیر حضوری بررسی کرده و بیشتر فرایند را از همین طریق انجام می‌دهد. به همین جهت است که وجود هرگونه نقصان یا مشکل، باعث می‌شود تا فرایند رسیدگی به پرونده شما با تاخیر زیادی همراه شود. این موضوع در مواردی که افراد به دنبال نتیجه سریع هستند، می‌تواند بسیار دردسرساز باشد. غالبا مشاوران حرفه‌ای در این زمینه، راهکارهای مختلفی را برای افزایش سرعت رسیدگی ارائه می‌دهند که ما در ادامه برخی از آنها را خدمت شما ذکر می‌کنیم.

  1. اطمینان از منطبق بودن خواسته شما بر قوانین جاری کشور و قانونی بودن درخواستتان
  2. بررسی مستندات و مدارک توسط یک وکیل و اطمینان از محکمه پسند بودن آنها
  3. ارائه مستندات موازی با پرونده‎تان که تاثیر مثبت در پرونده داشته و به تصمیم گیری بهتر هیئت داوری کمک کند.
  4. یافتن پرونده‌های مشابه خودتان جهت بررسی احکام صادر شده توسط دیوان
  5. یافتن افراد و کارمندانی که پیش از شما چنین درخواستی را ارائه داده‌اند.
  6. و…

در نظر داشته باشید که راهکارهای مختلفی برای افزایش شانس موفقیت و تسریع رسیدگی به پرونده وجود دارد. با این حال بسیاری از افراد راهکار مناسب برای آن را نمی‌دانند. در چنین شرایطی دریافت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری، از یک وکیل با تجربه و حرفه‌ای، می‌تواند تا حد زیادی به شما کمک کند.

هزینه مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری چقدر است؟ 

هزینه‌های مربوط به مشاوره یکی از شاخص‌ترین دلایلی است که موجب عدم رجوع افراد به این گروه از وکلا شده و همین عامل هم شانس موفقیتشان را کاهش می‌دهد. در این رابطه باید عنوان کنیم که تعرفه مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری، مبلغ اندکی بوده و قابل مقایسه با مزیت‌های آن نیست.
غالباً این هزینه بر مبنای دقیقه محاسبه شده و به ازای هر یک دقیقه، مبلغ ۱۰ هزار تومان دریافت خواهد شد. باید بدانید که با افزایش مدت زمان مشاوره، امکان بهره‌مندی از تخفیف‌های پلکانی و کاهش هزینه هم وجود دارد. البته متناسب با تجربه وکیل و شرایط پرونده، ممکن است این مبلغ افزایش پیدا کند. ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده ایم تا مناسب‌ترین قیمت‌ها را در کنار بالاترین کیفیت قرار دهیم.

بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری

پرونده‌های مربوط به دیوان عدالت اداری، پیچیدگی‌های بسیار زیادی دارند. همچنین به دلیل مرسومیت اندک، بیشتر وکلا اطلاعات چندانی در رابطه با آن ندارند. همین عامل هم باعث می‌شود تا هر وکیلی قادر به ارائه مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری و جزئیات مختلف پیرامون آن نباشد. مازاد بر این، نداشتن تجربه و تخصص کافی در این زمینه، می‌تواند باعث درک اشتباه متقاضیان شده و مانع از تصمیم گیری صحیح آنها شود. به نحوی که ارائه مشاوره‌های نادرست، آنها را به جهت‌های اشتباهی کشانده و مانع از به دست آوردن حقوق قانونیشان می‌شود.
ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده‌ایم تا متخصصان و افراد با تجربه در این حوزه را گرد هم آورده و خدمات آنها را با قیمت‌های بسیار مناسب به متقاضیان ارائه دهیم. به نحوی که بیشتر متخصصان ما تجربه کافی در رابطه با پرونده‌های مربوط به دیوان عدالت اداری را داشته و اشراف کاملی بر روی قوانین آن دارند. لذا اگر شما هم درگیر چنین پرونده‌هایی هستید، می‌توانید هم اکنون از طریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

دیوان عدالت اداری چه پرونده‌هایی را پذیرش می‌کند؟

در حالت کلی پرونده‌هایی که طرف شکایت آنها یکی از ارگان‌های دولتی یا نهادهای حکومتی باشد، در این دیوان بررسی خواهند شد.

چرا دریافت مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری اهمیت زیادی دارد؟

این دیوان بر روی درخواست‌ها و پرونده‌های ارجاع داده شده، حساسیت بالایی داشته و در صورت هرگونه نقص، آنها را رد می‌کند. مازاد بر این به دلیل حساسیت ارگان‌ها، در صورت عدم اثبات دادخواست، احتمال متهم شدن شما وجود دارد. به همین جهت است که باید از افراد با تجربه و خبره در این حوزه کمک بگیرید.

آیا می‌توان سرعت رسیدگی به پرونده‌ها در دیوان عدالت اداری را افزایش داد؟

بله شما با رعایت یک سری از نکات، می‌توانید سرعت رسیدگی به پرونده و البته شانس موفقیت آن را هم بیشتر کنید.

پیام بگذارید

02191014048