الزام به تنظیم سند را میتوان یکی از دعاوی رایجی دانست که در معاملات مختلف رخ میدهد. در این شیوه از مشکلات، عموما طرف فروشنده سند رسمی را برای خریدار تنظیم نکرده و همین عامل هم منجر به بروز اختلاف میان آنها خواهد شد. در این شرایط است که طرف دارای مشکل میتواند با کمک مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند، تا حد زیادی ابهامات خود را برطرف کرده و شانس موفقیت در پروندهاش را افزایش دهد.
با این حال کم نیستند افرادی که هنوز اطلاعاتشان در این رابطه اندک بوده و نمیدانند به چه صورت حقوق قانونی خود را به دست آورند. این موضوع همان چیزی است که ما سعی داریم تا در ادامه این مقاله بدان پرداخته و جنبههای مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر شما هم درگیر چنین پروندههایی هستید، توصیه میکنیم که حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.
منظور از الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
شرایطی را در نظر بگیرید که شما از یک شخص زمینی را خریداری کردهاید. فرایند معامله هم صرفا با یک قرارداد انجام شده و شما ودیعه یا ثمن معامله را به صورت کامل پرداخت کردهاید. با این حال طرف مقابل از انتقال سند یا تنظیم سند رسمی برای شما خودداری میکند. گاها ممکن است شخص مذکور زمین مورد نظر را به شخص یا اشخاص دیگر هم بفروشد. این عامل باعث میشود تا مشکلات فزایندهای برای خریدار اصلی به وجود آید.
اگرچه میتوان معاملات دیگر را باطل کرد، اما مشکلات به وجود آمده برای خریدار اولیه به مراتب بیشتر خواهد بود. از طرفی دیگر شخص خریدار اهلیت لازم برای فروش ملک را نخواهد داشت. نهاد قانونگذار برای ممانعت از این موضوع، قانون الزام به تنظیم سند را قرار داده است.
بر این مبنا و در صورتی که شرایط معینی وجود داشته باشد، شما میتوانید طرف فروشنده را به تنظیم سند رسمی ملزم کرده و بدین ترتیب به مالک قانونی آن بدل شده یا اهلیت لازم برای فروش را به دست آورید. البته تاکید میکنیم که این موضوع نیازمند شرایط خاص خود بوده و تنها در صورت مهیا بودن آنها میتوان چنین اقدامی را انجام داد.
شرایط الزام به تنظیم سند رسمی
برای اینکه دادگاه طرف مقابل شما را به تنظیم سند رسمی ملزم سازد، باید شرایط مشخصی وجود داشته باشد که متاسفانه اغلب متقاضیان از آن آگاهی ندارند. اصلیترین و مهمترین شرطی که در این میان وجود دارد، داشتن قرارداد معین فی ما بین طرفین است. یعنی باید دو طرف، قرارداد مشخصی با یکدیگر بسته و البته مفاد آن را هم رعایت کرده باشند. بدین منظور باید حتما اسناد و مدارک تایید کننده آن وجود داشته باشد.
برای مثال تصور کنید که شما یک زمین را از شخص معین خریداری کرده و در متن قرارداد ذکر کردهاید که بعد از پرداخت ۸۰ درصد مبلغ معامله، بایستی شخص مذکور نسبت به تنظیم سند یا انتقال مالکیت اقدام کند. برای چنین حالتی شما باید در گام اول قرارداد رسمی و استاندارد داشته باشید. همچنین بایستی مدارک معین جهت اثبات پرداختی یا انجام دادن شروط مورد نظر را ارائه دهید.
موضوع دیگری که در این میان وجود دارد، اهلیت داشتن فروشنده برای چنین اقدامی است. یعنی باید برای دادگاه محرز شود که شخص فروشنده، مالک اصلی زمین بوده و اهلیت انتقال آن را دارد. داشتن پایان کار ساختمان و عدم تخلف از سوی شهرداری، یکی دیگر از موارد الزامی برای تنظیم سند اموال غیرمنقول به حساب میآید.
در صورتی که این موارد و البته سایر شروط قانونی الزامی هم موجود باشد، دادگاه شخص خوانده را به تنظیم سند رسمی ملزم میکند. او وظیفه دارد ظرف ۱۰ روز از ابلاغ حکم، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و اقدام مربوطه را انجام دهد. البته قبل از آن حتما جلسه رسیدگی تشکیل شده و دفاعیات دو طرف بررسی خواهد شد.
![مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2024/01/document-obligation-legal-advice-2.jpg)
مهم ترین موارد برای الزام به تنظیم سند رسمی
قوانین و شروط الزام به تنظیم سند رسمی، پیچیدگیهای زیادی داشته و عموماً جنبههای آن میتوانند بسیار گسترده شوند. ولی در حالت کلی داشتن قرارداد فی ما بین طرفین به عنوان مهمترین مورد برای الزام به تنظیم سند رسمی قلمداد میشود. یعنی حتماً بایستی بین طرفین قرارداد مشخصی وجود داشته باشد که این معامله را ثابت کند.
از طرفی دیگر وجود اسناد و مدارک لازم جهت اثبات درستی ادعای شما هم امری الزامی قلمداد میشود. اگرچه سایر موارد هم به عنوان موضوعات و شروط مهم شناخته میشوند، اما غالبا داشتن قرارداد مهمترین آنها خواهد بود. اما برای اینکه بتوانید تمام موارد الزامی را درک کنید، توصیه میکنیم که حتما یک مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند داشته باشید.
پرداخت هزینه تنظیم سند بر عهده کیست؟
برای تنظیم سند بایستی حتما هزینه مشخصی پرداخت شود که متاسفانه اغلب افراد بر سر طرفیت مربوط به آن دچار اختلاف خواهند شد. اگرچه این هزینه در اکثر موارد مبلغ چندانی نخواهد بود، اما ممکن است منجر به بروز اختلاف میان افراد شود. به صورت کلی باید عنوان کنیم که مشخص کردن طرف پرداخت کننده این هزینه بر عهده دادگاه است. یعنی دادگاه در حکم ابلاغیه، طرف پرداخت کننده هزینه را مشخص خواهد کرد. البته در اکثریت موارد این هزینه میان طرفین تقسیم می شود.
نقش مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند
نداشتن سند برای مال مورد معامله را میتوان یکی از مشکلاتی دانست که میتواند گریبانگیر افراد شود. عموما نداشتن سند باعث میشود تا عملا معامله شما باطل شده و نتوانید مالکیت یا اهلیت فروش مال خریداری شده را در اختیار داشته باشید. افزون بر این موارد، قوانین مرتبط با الزام به تنظیم سند بسیار متغیر بوده و بیشتر افراد اطلاعات چندانی در این رابطه ندارند.
همین عامل هم زمینه اشتباهات مختلف و البته ضررهای مالی سنگین را برای آنها فراهم میکند. در چنین شرایطی است که میتوان مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند دریافت کرد. در حقیقت افراد میتوانند با دریافت این گروه از مشاورهها، تا حد زیادی مشکلات خود را برطرف کنند.
به بیان سادهتر آنها شرایطشان را برای یک وکیل حرفهای در این حیطه بازگو کرده و او بر مبنای قوانین موجود و البته تجربه خود، میتواند بهترین راهکار ممکن را به آنها ارائه دهد. همچنین وکلا میتوانند قبل از برگزاری جلسه دادگاه، مدارک شما را ارزیابی کرده و شانس موفقیت شما را تخمین بزنند. همین عامل هم باعث میشود تا دریافت چنین مشاورههایی به صورت بالقوه موجب کاهش اشتباهات شما شده و مانع از ضررهای سنگین بشود.
مزایای مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند
دریافت مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند میتواند مزیتهای قابل توجهی را برای شما به دنبال داشته باشد. همین عامل هم بخش زیادی از افراد را به سمت آن میکشاند. ما در ادامه گروهی از این مزایا را خدمت شما عزیزان ذکر کردهایم تا به شیوه ایدهآلتر آنها را درک کنید.
- جلوگیری از دخالت افراد غیرمتخصص
- کاهش دغدغه و استرس افراد
- شفاف سازی قوانین
- رفع ابهامات
- ارائه نقشه راه مناسب
- ارزیابی مدارک و ادله
- تخمین شانس موفقیت
- جلوگیری از اقدامات اشتباه
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- ممانعت از ضررهای سنگین مالی
- و…
بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی الزام به تنظیم سند
برای اینکه بتوانید از مزیتهای فوق بهرهمند شوید، بایستی حتماً مشاوره حقوقی الزام به تنطیم سند را از یک وکیل با تجربه و حرفهای دریافت کنید. این موضوع همان چیزی بوده که ما سعی کردهایم تا در موسسه آرمان وکالت به آن پایبند باشیم. به همین جهت هم بوده که حرفهایترین و با تجربهترین وکلای حوزه تنظیم سند را در تیم خود گردآوری کردهایم.
متخصصان ما تجربه بالایی در این حوزه داشته و با پروندههای گوناگونی برخورد کردهاند. همین عامل هم سطح دانش آنها را افزایش داده است. لذا میتوانند بهترین توصیههای ممکن را در این زمینه ارائه دهند. پس اگر چنانچه شما هم درگیر این گروه از مشکلات هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ تماس حاصل فرمایید.
همچنین میتوانید مطلب مشاوره حقوقی ملکی را نیز مطالعه نمایید.
سوالات متداول
مهمترین شرط برای الزام به تنظیم سند چیست؟
داشتن قرارداد مشخص ما بین طرفین است.
در صورت عدم تنظیم سند چه مشکلاتی برای خریدار پیش میآید؟
احتمال فروش مال به شخص دیگر، عدم اهلیت در به دست آوردن فروش مال، نداشتن مالکیت قانونی و… از جمله این مشکلات هستند.
هزینه تنظیم سند بر عهده کیست؟
این موضوع توسط دادگاه مشخص خواهد شد.