این روزها آپارتمانها بخش قابل توجهی از جمعیت شهرنشینی را در خود جای داده اند. با این حال قرارگیری این حجم از افراد در کنار همدیگر سبب میشود تا احتمال بروز دعاوی و مزاحمتهای گوناگون افزایش پیدا کند. همین عامل هم سبب شده تا قوانین مزاحمت در آپارتمانها به وجود آمده و بتواند مشکلات موجود در این حیطه را ساماندهی کند.
با این اوصاف بخش قابل توجهی از مردم آگاهی کافی در این زمینه را ندارند. همین عامل باعث میشود که به اشتباه باعث مزاحمت برای افراد دیگر شده یا قادر به دفاع از حقوق خود نباشند. ما در ادامه سعی کردهایم تا مرور کاملی بر روی قوانین مزاحمت در آپارتمانها داشته و جنبههای مختلف آن را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
شکی نیست که این موضوع میتواند دیدگاه شما در این زمینه را بهبود بخشیده و در فرایند تصمیم گیریها به شما کمک کند. لذا اگر توسط همسایگانتان برای شما مزاحمت ایجاد شده، حتماً ما را تا انتها همراهی کنید؛ چرا که راهکار مناسب را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
مصادیق مزاحمت در آپارتمان
اولین مولفه ای که میتواند افراد را دچار سردرگمی کند، مصادیق مزاحمت در آپارتمانها است. به بیان سادهتر بیشتر متقاضیان نمیدانند که چه مواردی میتواند مصداق مزاحمت برای همسایگان بوده و چه مواردی حق طبیعی آنها قلمداد میشود. به صورت کلی و بر مبنای ماده ۱۳۲ قانون مدنی، هیچکس نمیتواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود. مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد.
همچنین بر مبنای ماده ۴۰ قانون اساسی، هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد. بر مبنای این دو قانون، میتوان دریافت که هرگونه اقدام همسایگان که منجر به ضرر شما یا غیر از حد متعارف باشد، مصداق بارز مزاحمت بوده بوده و میتوانید از حقوق خود دفاع کنید. البته این موضوع به شرطی است که اقدام صورت گرفته در حد متعارف نبوده یا برای رفع حاجت یا ضرر از خود صورت نگرفته باشد. از جمله این مزاحمت ها می توان موارد زیر را نام برد :
- ایجاد سر و صدای زیاد و غیرمتعارف در ساعت استراحت
- مشاجره و برخورد نامناسب
- توهین، افترا یا درگیریهای لفظی پی در پی با سایر همسایگان
- عدم پرداخت به موقع شارژ ساختمان
- تخریب و آسیب رساندن به بخشهای مشاع ساختمان
- عدم رعایت بهداشت در بخشهای مشاع ساختمان و ایجاد آلودگی برای سایرین
- استفاده غیرقانونی، نامتعارف یا آزاردهنده که موجب سلب آسایش سایر همسایگان شود
- و…
قوانین مزاحمت در آپارتمان به چه صورت است؟
بعد از اینکه توانستید مزاحمت سایر همسایگان را بر اساس شرایط فوق به اثبات برسانید، اکنون نوبت به قوانین مزاحمت در آپارتمان میرسد. در واقع بیشتر افراد نمیدانند که نحوه تعامل با این افراد خاطی به چه صورت بوده و قانون چه برخوردی با آنان خواهد داشت. در این رابطه باید عنوان کنیم که در اکثر موارد، از ماده ۶۸ قانون مجازات اسلامی استفاده میشود که به شرح زیر است:
“هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.”
بر این مبنا میتوان گفت که مجازاتهایی نظیر حبس و شلاق در انتظار افراد خاطی خواهد بود. البته عموماً طرف مقابل میتواند به استناد بند ب ماده ۶ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری و مادههای ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی، درخواست تخفیف داده و مجازات خود را به جزای نقدی یا موارد دیگر کاهش دهد.
البته باید بدانید که قوانین مربوط به نحوه تعامل قانون با افراد خاطی تنها به همین یک مورد محدود نخواهد شد؛ بلکه غالباً بر مبنای شرایط و نوع دعوای پیش آمده، از قوانین دیگر هم استفاده خواهد شد. برای اینکه بتوانید بهترین راهکار ممکن را در این زمینه بیابید، توصیه میشود حتماً یک مشاوره حقوقی آپارتمان دریافت کنید؛ چرا که میتواند چالشها و سوالات موجود در این مسیر را برایتان سادهتر سازد.
نحوه برخورد با همسایه مزاحم در آپارتمان
عموماً بیشتر ساکنان موجود در یک ساختمان دست کم برای یک بار هم که شده مشکلات مختلفی را در این حیطه تجربه کرده و ممکن است از همسایه خود ضرر ببینند. با این حال اکثریت آنها نمیدانند که بایستی به چه صورت برخورد کرده و راهکار قانونی مناسب در این زمینه چیست. خود قانونگذار به افراد توصیه میکند تا در گام اول موضوع را با همسایه خاطی مطرح کرده و سعی کنید تا مشکل را به شیوه توافقی حل سازید.
در صورتی که این راهکار موثر نبود، بایستی با مالک، مدیر یا هیئت مدیره ساختمان موضوع را مطرح کرده و سعی کنید تا با میانجیگری آنان، مشکل مربوطه را برطرف سازید. در صورتی که این راهکار موثر واقع نشد، میتوانید یک اظهارنامه ثبت کرده و از طرف مقابل بخواهید تا در مهلت قانونی مشخص شده، نسبت به پرداخت خسارت یا رفع مزاحمت اقدام کند. در صورتی که این موضوع هم برای شما امکان پذیر نبود، میتوانید با ثبت دادخواست و شکایت رسمی، پرونده را به دادگاه ارجاع داده و تعیین تکلیف را به او بسپارید.
ادله لازم برای شکایت از همسایه مزاحم
اگرچه بسیاری از افراد به صورت پیوسته در رابطه با مزاحمتهای همسایگان خود کلافه میشوند، اما نمیدانند که بایستی به چه صورت آن را اثبات کنند. به بیان سادهتر آنها ادله مناسب جهت شکایت از همسایه مزاحم را نمیدانند. به صورت کلی چند نوع مدرک مختلف وجود دارد که میتوانید به استناد آنها حقانیت خود را در دادگاه ثابت کرده و بدین ترتیب از همسایه خاطی شکایت کنید. اولین مورد آنها صورتجلسه کلانتری میباشد. البته این مورد غالباً در شرایطی پیش میآید که درگیری میان شما و همسایه پیش آمده یا به هر دلیلی کلانتری احضار شده است.
سند، عکس، ویدیو یا هر مدرک ضبط شده محکمه پسندی که بتواند حقانیت شما در دادگاه را ثابت کند، در طول این پروسه موثر خواهد بود. راهکار سوم شهادت شاهدان میباشد. در صورتی که شخص دیگر یا یکی از ساکنان ساختمان به نفع شما در دادگاه شهادت دهد، میتوانید به استناد شهادت او حق خود را از طرف مقابل بگیرید.
آخرین راهکاری که در این زمینه استفاده میشود، استشهاد محلی نام دارد. بر این مبنا شما میتوانید از سایر همسایگان یا اهالی محل بخواهید تا استشهادیه یا متن شکوایه شما را امضا کرده و بدین ترتیب اعتبار بیشتری به دادخواست خود ببخشید. این کار آنها به مصداق تایید گفتههای شما خواهد بود. البته باید عنوان کنیم که این موضوع بیشتر برای اخراج یکی از همسایگان یا وادار کردن او به امر خاصی انجام میشود.
مشاوره حقوقی آپارتمان ها برای مزاحمت
گسترش شهرنشینی سبب شده تا دعاوی مختلف و مشکلات گوناگونی میان همسایگان به وجود بیاید. این موضوع به ویژه در آپارتمانهای مسکونی به چشم میخورد. با این حال اکثریت متقاضیان شناخت کاملی در رابطه با حقوق قانونی خود نداشته و همین عامل هم سبب میشود تا نتواند پاسخ مناسبی به مزاحمتهای طرف مقابل داشته باشند. از طرفی این عدم آگاهی سبب میشود تا در صورت انجام شکایت یا موارد مشابه، نتوانند ادله مناسب یا راهکار ایده آل را در پیش گرفته و بدین ترتیب در پرونده موفق شوند.
عموماً شکست در این گروه از پروندهها میتواند جایگاه اجتماعی شخص در مجتمع مسکونی یا محل را دچار تزلزل کرده و به اعتبار او آسیب میزند. ترکیب کلی این موارد سبب شده تا افراد وسواس بیشتری بر روی چنین پروندههایی داشته باشند. دریافت مشاوره حقوقی آپارتمان راهکار بسیار ایدهآلی است که میتواند در سادهترین وجه ممکن مسیر پیش روی افراد را هموار کرده و راهکار مناسب را پیش پای آنها قرار دهد.
به بیان سادهتر افراد میتوانند با شرح پرونده خود برای وکلا و متخصصان این حوزه، راهکار ایدهآلی را از آنان دریافت کرده و بر این مبنا گامهای بعدی خود را بردارند. شکی نیست که این راهکار میتواند تا حد زیادی شانس موفقیت آنها را افزایش دهد.
بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی آپارتمان ها
دعاوی مربوط به قوانین مزاحمت در آپارتمان غالباً گستردگی زیادی داشته و در پروندههای مربوط به آن از مادههای قانونی مختلفی بهره گرفته میشود. به همین جهت است که نوع وکیل انتخابی شما میتواند تا حد زیادی در شانس موفقیتتان تاثیر داشته باشد. ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده ایم تا حرفهایترین و بهترین وکلای این حوزه را در تیم خود گردآوری کنیم. همکاران ما تسلط کاملی بر روی قوانین این حیطه داشته و میتوانند در بهترین حالت ممکن به شما کمک کنند. در آرمان وکالت مشاوره حقوقی دعاوی آپارتمانها انجام میشود. لذا اگر درگیر چنین پروندههایی هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
آیا ایجاد سر و صدا مصداق مزاحمت خواهد بود؟
بله؛ در صورتی که سر و صدا خارج از حد متعارف و در ساعت استراحت باشد، مصداق مزاحمت بوده و همسایگان میتوانند اقدام قانونی علیه آن انجام دهند.
در چه صورتی مزاحمت همسایه توجیه قانونی خواهد داشت؟
در صورتی که اقدام صورت گرفته توسط او به جهت رفع ضرر یا انجام اقدام حیاتی برای خود بوده باشد.
مجازات قانونی مزاحمت چیست؟
بر مبنای نوع مزاحمت صورت گرفته، میتواند سه ماه تا یک سال حبس یا ۷۴ ضربه شلاق داشته باشد.