حکم رایج در بسیاری از پروندههای کیفری، پرداخت دیه میباشد. غالبا مبلغ دیه هم بر اساس رای و نظر دادگاه مشخص خواهد شد. اما ممکن است در بسیاری از موارد، طرف محکوم قادر به پرداخت یک جای آن نباشد. در چنین شرایطی است که او میتواند درخواست اعسار از پرداخت دیه بدهد. بر مبنای این درخواست، دادگاه مبلغ دیه را برای او قسط بندی کرده و همین باعث میشود تا فشار اقتصادی از روی دوش او برداشته شود. اما باید عنوان کنیم که متاسفانه بیشتر افراد، اطلاعات نادرستی در رابطه با اعسار از پرداخت دیه داشته و غالباً شرایط دقیق آن را نمیدانند.
همین عامل هم سردرگمیشان را بیشتر کرده و مانع از موفقیت آنها در ارائه چنین درخواستهایی میشود. ما در این مقاله سعی داریم تا به شیوهای دقیق آن را بررسی کرده و جنبههای مختلفش را خدمت شما بیان کنیم. مازاد بر این شما میتوانید با دریافت مشاوره درخواست اعسار از پرداخت دیه، تا حد زیادی ابهامات ذهنی خود را برطرف کرده و بهترین راهکار ممکن در این زمینه را بیابید.
اعسار از پرداخت دیه چیست؟
پرداخت دیه راهکاری بوده که قانون برای خاتمه دادن به پروندههای کیفری در نظر گرفته است. اما در بسیاری از موارد، دیه مبلغ بالایی داشته و افراد متهم، توان پرداخت یک جای آن را ندارند. به همین جهت بوده که قانون امکان اعسار را برای آنها فراهم کرده است. بر مبنای این راهکار، هرگاه شخص محکوم به دلیل عدم تمکن مالی و مشکلات معیشتی، قادر به پرداخت یک جای دین خود به طرف مقابل نباشد، دادگاه موظف است تا مبلغ دیه را برای و قسط بندی کند که این مورد را به اصطلاح اعسار مینامند.
البته طرف محکوم باید حتما برای آن درخواست ارائه دهد. به صورت کلی هرگاه شخصی به پرداخت دین مالی محکوم شده اما توان پرداخت یک جای آن را نداشته باشد، میتواند از درخواست اعسار استفاده کند. غالباً درخواست اعسار پیچیدگیهای خاصی برای درخواست دهندگان دارد. مازاد بر این دادگاه نیز وسواس بالایی بر روی بررسی پرونده ها و دادخواستهای مربوط به آن دارد؛ چرا که اشتباه در آن باعث میشود تا شرایط یکی از طرفین دشوارتر شود.
البته باید بدانید که طرف مقابل هم برای جلوگیری از ضایع شدن حقش، میتواند درخواست اثبات ملائت دهد. این مورد به ویژه در حالتهایی رخ میدهد که شخص درخواست دهنده اعسار، عملاً قصد فریب دادگاه را داشته و تمکن مالی لازم برای پرداخت دین مورد نظر را داشته باشد، اما آن را از دادگاه کتمان میکند. مجموع این مورد هم سبب شده تا بسیاری از متقاضیان نسبت به درخواستهای اعسار وسواس بالایی از خود نشان دهند. بنابراین به دنبال مشاوره اعسار از پرداخت دیه خواهند بود.
در چه شرایطی می توان درخواست اعسار از پرداخت دیه داشت؟
به صورت کلی اصلیترین و مهمترین شرط برای قبولی درخواست اعسار، نداشتن تمکن مالی لازم است. به بیان سادهتر هرگاه شخص محکوم قادر نباشد دیه مورد نظر را به صورت یکجا پرداخت کند، میتواند درخواست اعسار داشته باشد. بر مبنای قانون، در پرونده هایی که خطای عمدی در آن رخ داده باشد، بایستی مبلغ دیه ظرف یک سال قمری پرداخت شود.
اما اگر خطا شبه عمد باشد، مدت زمان پرداخت دیه دو سال قمری خواهد بود. در مواردی هم که خطای محض رخ داده باشد، مدت پرداخت دیه سه سال قمری در نظر گرفته میشود. مادامی که طرف درخواست دهنده نتواند مبلغ مذکور را در این مدت زمان پرداخت کند، باید درخواست اعسار بدهد. لازم به ذکر است که تعداد قسطهای تعیین شده برای اعسار و البته مبلغ آنها، بر اساس شرایط طرف درخواست دهنده و البته صلاحدید دادگاه مشخص خواهد شد.
اما در هر صورت پذیرش درخواست اعسار میتواند تا حد زیادی فشار اقتصادی را از روی دوش افراد برداشته و تا حد زیادی امکان پرداخت سادهتر آن را برایشان مهیا سازد. لازم به ذکر است که در صورت رد درخواست اعسار، طرف متهم باید حتماً تمام دین را به صورت یکجا پرداخت کند. در صورت عدم انجام آن، احتمال مجازات و جریمه وجود دارد. این عامل هم اهمیت درخواستهای اعسار را افزایش داده است.
آیا درخواست اعسار به معنی بخشش دین یا لغو حکم حبس است؟
یکی از تصورات نادرستی که بیشتر افراد با آن مواجه هستند، ارتباط پذیرش درخواست اعسار با بخشش دیه یا لغو حکم حبس است. در حالت کلی اعسار صرفاً برای قسط بندی مبلغ دیه محکوم شده بوده و تحت هیچ شرایطی به معنی بخشش آن نیست. دادگاه صرفاً برای هموارسازی شرایط شما، مبلغ دیه را به صورت اقساطی مشخص خواهد کرد.
لذا پذیرش درخواست اعسار ارتباطی با لغو مبلغ دیه نخواهد داشت. از طرفی دیگر، مادامی که در پرونده برای شخص متهم حکم حبس تعیین شده باشد، به هیچ عنوان نمیتوان با درخواست اعسار نسبت به تقلیل یا رفع آن اقدام نمود. به بیان دیگر حکم اعسار صرفاً در رابطه قسط بندی دیون مالی بوده و ارتباطی با لغو احکام یا بخشش آنها ندارد.
![اعسار از پرداخت دیه](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2023/12/debt-payment-of-debt2.jpg)
نمونه دادخواست اعسار از پرداخت دیه
یکی از موارد مهمی که نقش مستقیمی در پذیرش درخواستهای اعسار دارد، نمونه فرمی است که به دادگاه ارائه میدهید. به بیان سادهتر دادگاه در گام اول، این دادخواست شما را بررسی کرده و سپس بر مبنای آن تصمیمگیریهای لازم را انجام خواهد داد. لذا اگر شما در این دادخواست اطلاعات مناسبی ارائه داده و به شیوهای کامل شرایط خود را بیان کرده باشید، یقیناً شانس پذیرش درخواست شما بالا بوده و میتوانید فشار اقتصادی را تا حدی از روی دوش خود بردارید. ما در ادامه یک نمونه دادخواست اعسار دیه خدمت شما عزیزان ارائه داده ایم که میتواند در موفقیت شما نقش چشمگیری داشته باشد.
با سلام و عرض ادب
احتراما به استحضار می رساند اینجانب………………….طی دادنامه قطعی شماره…….. صادره از دادگاه کیفری………. به اتهام قتل غیر عمد در سانحه رانندگی، محکوم به پرداخت دیه به نفع خوانده محترم شده ام. با عنایت به اینکه قادر به پرداخت یکجای دیه مقدر نبوده ام، به لحاظ عجز و ناتوانی از پرداخت محکوم به از تاریخ…../……/….. در حبس بسر می برم . حال با استناد به مواد ۳ و ۲۲ قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی و پیوست استشهادیه و مدارک بیماری فرزند سرطانی ام ، ضم این دادخواست می باشد.
لذا اینجانب با تقدیم این دادخواست از دادگاه محترم ،تقاضای رسیدگی و قبولی اعسار و نهایتا صدور حکم مبنی بر تقسیط دیه مورد استدعا است.
در نظر داشته باشید که شما میبایستی گواهی شاهدان و مدارک تایید کننده عدم تمکن مالی خود را هم ارائه دهید. لازم به ذکر است که حضور حداقل دو شاهد برای پذیرش این دادخواست الزامی است.
اهمیت دریافت مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه
پذیرش درخواستهای اعسار از پرداخت دیه، میتواند برای افراد محکوم اهمیت بسیار زیادی به خود بگیرد. این مورد به ویژه زمانی که مبلغ مشخص شده رقم بالایی باشد، میتواند بیش از پیش حائز اهمیت باشد. با این حال کم نیستند متقاضیانی که راه و روش لازم برای پذیرش این درخواستها را ندانسته و اصلاً نمیدانند که چه مواردی میتواند شانس پذیرش درخواست آنها را افزایش دهد. در چنین شرایطی است که دریافت مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه، میتواند مسیر را برای افراد شفافتر سازد.
شما در این دسته از مشاورهها میتوانید شرایط خود را برای وکیل مورد نظر بازگو کنید. او میتواند بر مبنای این شرایط، راهکار و مجرای قانونی لازم برای موفقیت در چنین درخواستهایی را به شما ارائه دهد. افزون بر این موارد، در نگارش دادخواست و ارزیابی ادله شما هم نقش موثری ایفا میکند. مجموع این موارد در کنار همدیگر باعث میشود تا ابهامات شما در این زمینه برطرف شده و شانس موفقیتتان به حداکثر حالت ممکن برسد.
کلیه نکات مربوط به دریافت مشاوره حقوقی اعسار را در مقاله مربوطه تشریح کردیم.
بهترین وکیل برای مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه
با توجه به اهمیت و مزیتهایی که مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه به همراه دارد، بسیاری از متقاضیان تمایل دارند تا قبل از هرگونه اقدامی، ابتدا شرایط خود را برای وکیل بازگو کرده و بر مبنای صلاحدید او گامهای بعدی خود را بردارند. با این وجود اگر وکیل شما تجربه مناسبی در این زمینه نداشته باشد، یقیناً نمیتواند نقشه راه ایدهآلی به شما ارائه داده و مسیر پیش رویتان را شفاف کند.
ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده ایم تا حرفهایترین و بهترین وکلای این حوزه را در تیم خود گردآوری کنیم. افزون بر این موارد کارشناسان ما دانش کاملی در رابطه با قوانین موجود در این حیطه داشته و میدانند که چه درخواستهایی شانس پذیرش بالاتری دارند. لذا اگر به دنبال مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما در موسسه آرمان وکالت تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
چه زمانی درخواست اعسار از پرداخت دیه مورد پذیرش واقع میشود؟
زمانی که برای دادگاه محرز شود که شخص محکوم، تمکن مالی لازم را نداشته و قادر به پرداخت یکجای دیه نیست.
آیا درخواست اعسار به معنی لغو حکم حبس یا بخشش دیه است؟
خیر؛ درخواست اعسار صرفاً برای قسط بندی دین مالی مشخص شده از سوی دادگاه می باشد.
مهمترین مزیت دریافت مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت دیه چیست؟
برطرف شدن دغدغههای ذهنی و یافتن بهترین راهکار و مجرای قانونی جهت تقدیم درخواست اعسار می باشد.