کفالت را میتوان یکی از عبارتهایی دانست که یقینا تا به امروز با آن برخورد کردهاید. با این حال بد نیست بدانید که روزانه دعاوی مختلفی با موضوع کفالت و مشکلات مرتبط با آن در دادگاهها مطرح میشود. متأسفانه اکثریت متقاضیان اطلاعات کاملی در این رابطه نداشته و همین عامل هم باعث میشود تا در پروندههای مربوط به آن دچار مشکلات بیشتر شوند.
از طرفی دیگر، پذیرش کفالت و مسئولیتهای مرتبط به آن هم از دیگر فاکتورهای قابل توجهی است که میتواند موجب سردرگمی افراد بشود. مشاوره حقوقی کفالت راهکار بسیار موثری است که میتواند این مشکلات را برای شما برطرف کرده و دیدگاه شفافی در این زمینه به شما ببخشد. لذا اگر درگیر دعاوی مرتبط با آن هستید، حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید؛ چرا که قصد داریم مرور واضحی بر روی آن داشته باشیم.
منظور از کفالت چیست؟
بر مبنای تعریفات حقوقی، کفالت یک نوع عقد دو طرفه به حساب میآید که در آن شخص متعهد شده را کفیل و طرف مقابل آن یا شخص ثالث را مکفول گویند که ضمانت آن بر عهده گرفته شده است. البته این قرارداد میتواند مکفول عنه و مکفول له هم داشته باشد. شخص اول همانی است که ضمانت برای وی انجام شده و طرفی هم که آن را امضا میکند به عنوان مکفول عنه شناخته میشود.
بر مبنای قرارداد کفالت هر زمان که نیازی به احضار شخص مکفول بود، شخص کفیل متعهد حاضر شدن و پاسخگویی او است. برای درک بهتر، شرایطی را در نظر بگیرید که شما میخواهید جنسی را به صورت اعتباری خریداری کنید. اما فروشنده میگوید که شما را نشناخته و برای اعتماد بایستی شخص دیگری را به عنوان ضمانت معرفی کنید.
در این حالت شما به عنوان مکفول شناخته شده و طرفی که ضمانت شما را انجام میدهد، کفیل خواهد بود. طرف مقابل یا همان فروشنده هم مکفول عنه خواهد بود. در صورتی که قرارداد مابین شما هم توسط شخص دیگری به عنوان شاهد امضا شود، او را مکفول له گویند.
این شیوه از قراردادها به صورت روتین در جامعه ما وجود داشته و غالباً برای هرگونه ضمانت اعتباری، معامله و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. افزون بر این موارد، ممکن است جهت انجام امورات اشخاص مسن یا فاقد توانایی، چنین امتیازی هم از لحاظ قانونی به سرپرستان آنها داده شود.
این حجم از گستردگی باعث شده تا قوانین مختلفی هم پیرامون آن شکل گیرد که هر کدام از آنها الزام معینی را برای رفع مشکلات فی ما بین طرفین مطرح میکند. با این حال باید بدانید که اغلب افراد اطلاعات کاملی در این رابطه ندارند که زمینه سردرگمی آنها و بروز
مشکلات بیشتر را فراهم میکند.
انواع کفالت
گستردگی و تنوع قراردادهای کفالت باعث شده تا در طی دهههای اخیر، انواع مختلفی از آنها ایجاد شود که متاسفانه اکثریت افراد جامعه، اطلاعاتی در مورد آن ندارند. به همین جهت است که در صورت مواجهه با اسامی آنها، دچار سردرگمی شده و نمیدانند منظور اصلی چیست. در این رابطه باید عنوان کنیم که حقوقدانان انواع کفالت را به سه نوع مختلف تقسیم کرده اند که ما در ادامه هر کدام را به صورت کامل خدمت شما عزیزان ذکر کرده ایم.
کفالت مطلق
این شیوه از کفالت بیشترین رواج را در جامعه ما دارد. بر این مبنا، شخص کفیل تعهد میدهد تا هر زمانی که شخص مکفول له یا دادگاه بخواهد، شخص ضمانت شده یا همان مکفول را حاضر کرده و تضمین اجرای تعهد او را بدهد.
کفالت موجل
این شیوه از کفالت، رواج کمتری در جامعه ما دارد. اما با توجه به نوع ساختار خود، میتواند برای اغلب متقاضیان کارآمد باشد. بر مبنای این شیوه از قرارداد، کفیل متعهد میشود تا صرفاً در زمان خاصی مکفول را حاضر کرده یا ضامن اجرای تعهد او باشد. بدین منظور هم بایستی بر روی زمان و مکان مربوط به حاضر شدن آن هم توافق شود. لازم به ذکر است که شخص کفیل در خارج از این چارچوب زمانی، هیچگونه تعهدی نخواهد داشت.
کفالت موقت
این شیوه از کفالت هم در طی دهههای اخیر، متقاضیان بیشتری را به سمت خود جذب کرده است. بر مبنای این شیوه از قرارداد کفالت، شخص کفیل تنها در مدت زمان معینی ضامن تعهدات شخص مکفول خواهد بود. برای مثال معین میشود که صرفاً تا پایان سال جاری یا رسیدن به سن مشخص این وظیفه را بر عهده خواهد داشت.
تفاوت کفالت و سرپرستی
یکی از اشتباهات متداولی که برای بیشتر متقاضیان به وجود میآید، تفاوت کفالت و سرپرستی است. متاسفانه اکثریت جامعه به خوبی تفاوت میان این دو را درک نکرده و گاهاً از اسامی مشترکی هم برای آن استفاده میکنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که از لحاظ قانونی کفالت و سرپرستی تفاوتهای مشخصی با همدیگر دارند.
عموماً کفالت مربوط به انجام تعهدات مالی بوده و غالباً مسئولیتهای زندگی شخص مقابل را در بر نمیگیرد. اما در سرپرستی، طرف مقابل متعهد است که مسئولیت زندگی و تامین نفقه شخص دیگری را بر عهده بگیرد. به همین جهت است که دخالت کمتری در امور مالی داشته و صرفاً در صورت مهیا بودن برخی از شرایط یا ذکر آن در قرارداد، این امکان موجود خواهد بود.
از طرفی دیگر سرپرستی مدت زمان بیشتری در مقایسه با کفالت دارد. غالباً کفیل تا مدت معینی ضمانت تعهدات شخص مکفول را بر عهده میگیرد. اما در سرپرستی، طرف مقابل به دلیل ارتباط خانوادگی یا موارد مشابه، میتواند تا آخر عمر یا رسیدن به سن مشخص این وظیفه را عهدهدار باشد.
وجود این تفاوتها سبب شده تا قانون به صورت کلی با دید دیگری به این دو عبارت بنگرد. اما متاسفانه بیشتر افراد آنها را یکسان دانسته و در متن قراردادها به اشتباه آنان را ذکر میکنند. این عامل هم میتواند بعدها منجر به بروز مشکلات بیشتر برای آنان شود. جهت جلوگیری از این موارد توصیه میشود تا قبل از انجام هرگونه قرارداد، مشاوره حقوقی کفالت دریافت کنید.
معافیت سربازی با کفالت
یکی از اصلیترین پرسشهایی که بیشتر متقاضیان در رابطه با موضوع کفالت دارند، امکان معافیت سربازی به کمک آن میباشد. بیشتر متقاضیان میخواهند بدانند در چه شرایطی میتوان به وسیله کفالت، معافیت مربوط به خدمت سربازی را دریافت کرد. بر این مبنا باید عنوان کنیم که قانون جهت حفظ ساختار جامعه و بنیان خانواده، شرایطی را قرار داده تا افرادی که کفالت والدین یا سایر اعضای خانوادهشان را بر عهده دارند، بتوانند تحت شرایط مشخصی از انجام خدمت سربازی معاف شوند.
در این رابطه باید عنوان کنیم که چند حالت متفاوت در نظر گرفته شده است. اولین مورد کفالت پدر میباشد. بر این مبنا بایستی پدر شما بالای ۷۰ سال سن داشته و غیر از شما فرزند ذکور دیگری نداشته یا سایر فرزندان دیگر صغیر بوده یا به هر نحوی امکان مراقبت نداشته باشند. همچنین اگر پدر شما زیر ۷۰ سال بوده اما به دلیل بیماری زمینهای یا مشکلات دیگر نیازمند مراقبت باشد، میتوان معافیت کفالت را به کمک آن دریافت کرد.
معافیت به وسیله کفالت مادر حالت دیگری است که میتوان از طریق آن کارت پایان خدمت را دریافت کرد. بدین منظور بایستی مادر شما فاقد شوهر بوده و دست کم ۳۰ ماه از طلاق یا فوت شوهر او گذاشته باشد. افزون بر این موارد شخص متقاضی خود باید فاقد غیبت بوده و مادر هم ازدواج مجدد نداشته باشد. در این حالت می توان کفالت او را دریافت کرد.
کفالت به وسیله سایر اعضای خانواده از دیگر شرایطی است که میتوان به وسیله آن معافیت سربازی را دریافت کرد. بدین منظور شما میتوانید جهت مراقبت از تنها خواهر یا تنها برادر خود، معافیت دریافت کنید. در این حالت برادر یا خواهر تان نباید غیر از شما کفیل دیگری مانند جد، پدر یا موارد مشابه داشته باشد. همچنین باید شرایط وی به نحوی باشد که امکان مراقبت از خود به شیوه کامل را نداشته باشد.
در نظر داشته باشید که اگر خواهر یا برادرتان از شما بزرگتر باشد، میبایستی حتماً یکی را داشته باشید. یعنی صرفاً یک خواهر یا صرفاً یک برادر را داشته باشید. اما چنانچه آنها از شما کوچکتر باشند، میتوانید به صورت همزمان کفالت دو یا چند خواهر و برادر کوچکتر از خود را دریافت کنید. در نظر داشته باشید که این موارد هم شرایط خاص خود را داشته و باید جهت اطلاعات بیشتر حتماً یک مشاوره حقوقی کفالت دریافت کنید.
همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مشاوره حقوقی به سربازان نظام وظیفه را نیز مطالعه فرمایید.
نحوه ابطال کفالت
ابطال کفالت از دیگر مواردی است که بخش قابل توجهی از دعاوی مربوط به آن را به خود اختصاص میدهد. در این رابطه باید عنوان کنیم که جهت ابطال کفالت، بایستی حتماً شرایط یا موقعیت مشخصی وجود داشته باشد که بتوان بر مبنای آن کفالت مربوطه را ابطال کرد.
برای مثال در کفالت موجل، شما صرفاً در زمان مشخصی وظیفه تعهد در مقابل ضمانتها و امورات قانونی مربوط به مکفول را دارید. اما در مابقی کفالت ها ممکن است مدت زمان آن بعد از فوت طرف، پرداخت طلب، بخشش طلب توسط شخص طلبکار، فوت مکفول و…. باشد. به صورت کلی هر چیزی که مصداق بارز ابطال قرارداد یا از بین رفتن یکی از طرفین باشد، میتواند شرایط کفالت را نیز بی اعتبار سازد.
اهمیت مشاوره حقوقی کفالت
متاسفانه بخش قابل توجهی از متقاضیان، اطلاعات چندانی در رابطه با قرارداد کفالت نداشته و حتی اکثریت متقاضیان، کفالت و سرپرستی را یکی می دانند. همین عامل هم منجر به بروز دعاوی و مشکلات حقوقی بیشتر برایشان خواهد شد. همچنین این افراد در مورد نوع کفالت ارائه شده و موارد مربوط به آن، دچار ابهامات مختلفی هستند که گاهاً هزینههای مادی زیادی را در پروسه رسیدگی برایشان به دنبال خواهد داشت.
مشاوره حقوقی کفالت راهکار بسیار موثری است که میتواند این مشکلات را در بهترین حالت ممکن برطرف سازد. به بیان سادهتر شما میتوانید با استفاده از این مشاورههای حقوقی، ابهامات خود را برطرف کرده و بتوانید راهکار مناسبی را جهت موفقیت در پرونده بیابید.
از طرفی دیگر میتوانید به کمک مشاوره حقوقی، قبل از انجام هرگونه اقدامی، شانس موفقیت خود در پرونده را ارزیابی کنید؛ چرا که برخی از دعاوی از همان ابتدا مشخص است که کار به جایی نمیبرند. لذا مطرح کردن آنها صرفاً هدر رفت زمان و انرژی خواهد بود. بر همین مبنا است که شما میتوانید با دریافت یک مشاوره ساده و دریافت اطلاعات تکمیلی، تا حد زیادی در هزینه و زمان خود صرفهجویی کنید.
بهترین مرجع برای مشاوره حقوقی کفالت
اگرچه دریافت مشاوره حقوقی کفالت میتواند اهمیت شاخصی برای افراد داشته باشد، اما باید این موضوع را بدانید که اهمیت مذکور تنها زمانی خود را نشان میدهد که آن را از یک مرجع مناسب و با تجربه دریافت کرده باشید. به بیان ساده تر، هر اندازه که وکیل مورد نظر شما شخص با تجربهتری باشد، یقیناً راهکارهای مناسبتری را هم در اختیار شما قرار میدهد.
ما در موسسه آرمان وکالت سعی کردهایم تا حرفهایترین و بهترین متخصصان این حوزه را در تیم خود گردآوری کرده و خدمات آنها را با قیمتهای مناسب به متقاضیان عزیز ارائه دهیم. لذا اگر شما هم درگیر دعاوی مرتبط با آن هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما از طریق شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ تماس حاصل فرموده و اطلاعات تکمیلی را از آنها دریافت کنید.
سوالات متداول
آیا کفالت و سرپرستی یکسان هستند؟
خیر؛ این دو از لحاظ قانونی تفاوتهای مشخصی با همدیگر دارند.
انواع کفالت کدامند؟
کفالت مطلق، کفالت موجل و کفالت موقت سه نوع رایج آن هستند.
آیا امکان معافیت سربازی به وسیله کفالت وجود دارد؟
بله؛ در صورت مهیا بودن برخی از شرایط، میتوان به وسیله کفالت، معافیت سربازی هم دریافت کرد.