سند شورایی را میتوان یکی از انواع سندهای رایج در معاملات ملکی دانست که بیشتر در نواحی دور افتاده و اراضی روستایی کاربرد دارد. اگرچه حجم معاملات انجام شده با این گروه از سندها فراوان است، اما باید عنوان کنیم که مشکلات عدیدی را هم با خود به همراه دارند. چنین عاملی سبب شده تا دریافت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک، به عنوان یک امر الزامی قلمداد شود.
ما در ادامه این مقاله میکوشیم تا مروری بر روی این گروه از اسناد و البته جنبههای مختلف آن داشته باشیم. شکی نیست که این موضوع میتواند چشم اندازهای شما را شفافتر کرده و در تصمیمگیریهای بهتر به شما کمک کند. لذا اگر درگیر چنین پروندههایی هستید، توصیه میکنیم که حتما ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.
سند شورایی در خرید ملک چیست؟
اولین چیزی که میتواند منجر به سردرگمی افراد شود، درک ماهیت سند شورایی در خرید ملک است. متاسفانه اکثریت افراد نمیدانند که منظور از سند شورایی چیست و برای چه مواردی استفاده میشود. در این رابطه باید عنوان کنیم که سند شورایی به گروهی از اسناد گفته میشود که مشابه یک قولنامه یا قرارداد بوده که تمام اطلاعات مندرج در آن به امضای گروهی از افراد محلی رسیده است. البته در این میان باید حتما رئیس شورای محلی هم آن را امضا و مهر کرده باشد. این گروه از اسناد بیشتر برای زمینهای دور افتاده و روستایی مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه این اسناد هم به عنوان سندهای رسمی شناخته میشوند، اما باید عنوان کرد که از لحاظ قانونی اعتبار آنها با نمونههای دیگر متفاوت است. یعنی ممکن است مشکلات مختلفی را با خود به همراه داشته باشند که متاسفانه اغلب افراد اطلاعات کاملی در رابطه با آن ندارند. ولی به صورت کلی معامله زمین با این گونه از سندها مشکلی ندارد، اما احتمال وجود ریسک را نیز نباید دست کم گرفت.
تفاوت سند شورایی با اسناد ملکی دیگر
به صورت کلی بر مبنای قانون جمهوری اسلامی ایران، اسناد به دو دسته رسمی و عادی تقسیم میشوند. اسناد رسمی همانهایی هستند که در دفاتر اسناد ثبت شده و بالاترین سطح اعتبار را از دیدگاه قانون دارند. اما اسناد عادی در درجه پایینتری از اعتبار قرار دارند. سند شورایی هم یکی از انواع اسناد عادی قلمداد میشود.
با این حال از آنجایی که این گروه از اسناد به امضای یک شورای محلی و از جمله رئیس آن رسیده، میتوان گفت که اعتبار بیشتری نسبت به قولنامههای عادی و اسناد دیگر دارند. به همین جهت اعتبار قانونی مناسبی نیز دارند. اما با این حال سطح اعتبار و مقبولیت آنها نسبت به اسناد رسمی پایینتر میباشد.
![مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2024/01/council-document-property-buying-legal-advise.jpg)
دعاوی مربوط به سند شورایی در خرید ملک
یکی از شاخصترین فاکتورهایی که میتواند منجر به سردرگمی اغلب افراد شود، دعاوی مربوط به سند شورایی در خرید ملک است. به بیان سادهتر، معامله با این گروه از اسناد میتواند ریسکهای مختلفی را برای متقاضیان به دنبال داشته و بعدها آنها را درگیر دعاوی گوناگونی کند.
یکی از مهمترین دعاوی مرتبط با این گروه از اسناد، عدم مشخص شدن کاربری زمین مورد نظر است. به بیان سادهتر، شما با سند شورایی نسبت به خرید یک ملک بزرگ در حاشیه شهر اقدام میکنید. حال زمانی که قصد انجام ساخت و ساز در آن را دارید، متوجه میشوید که کاربری آن کشاورزی بوده و از لحاظ قانونی اجازه ساخت و ساز ندارید. همین عامل هم امکان دریافت امتیازات را برای شما محدود میکند.
مشکل دیگری که اسناد شورایی با خود به همراه دارند، عدم درج وقفی یا غیر وقفی بودن ملک مورد نظر در آنهاست. برای مثال ممکن است شما با استفاده از سند شورایی یک ملک را خریداری کرده باشید، اما بعداً متوجه شوید که ملک مذکور موقوفه بوده و عملاً شما امکان ذینفع شدن از آن را نخواهید داشت. این موضوع میتواند یکی از رایجترین دعاوی مربوط به اسناد شورایی را به خود اختصاص دهد. ارائه اسناد شورایی جعلی هم از دیگر مشکلاتی است که میتواند برای افراد به وجود بیاید.
برای مثال ممکن است شما یک زمین را با سند شورایی خریداری کرده باشید، اما بعدها متوجه شوید که اصلاً زمینی وجود نداشته و یا اطلاعات درج شده در سند شورایی، با واقعیت تفاوت دارد. همچنین ممکن است ملک فروخته شده موروثی بوده و شفافیت کافی بین سند و ملک وجود نداشته باشد.
این عامل منجر به بروز دعاوی مختلفی میان افراد شده و گاها مشکلات کیفری را هم به وجود میآورد. به همین جهت توصیه میشود تا قبل از هرگونه معامله با اسناد شورایی، ابتدا نسبت به دریافت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک اقدام کرده و بدین ترتیب مسیر پیش روی خود را شفافتر سازید.
نحوه تبدیل سند شورایی به سند رسمی
یکی از اصلیترین سوالاتی که بیشتر متقاضیان در این رابطه میپرسند، امکان تبدیل سند شورایی به سند رسمی است. به بیان سادهتر آنها میخواهند برای اطمینان خاطر خود، سند شوراییشان را به سند رسمی تبدیل کنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که شما میتوانید با استفاده از مجراهای قانونی مختلف، نسبت به تبدیل سند شورایی به رسمی اقدام کنید. بدین منظور باید ابتدا کاربری زمین مورد نظر را از ادارات مربوطه استعلام بگیرید.
بدین منظور میتوانید با استفاده از نقشه GIS که در ادارات مختلف مانند دهیاریها موجود است، نسبت به تعیین آن اقدام کنید. پس از آن شما باید درخواست تبدیل سند رسمی را به اداره ثبت اسناد ارائه دهید. بدین منظور باید اسناد هویتی خریدار و فروشنده را ارائه داده و حتما سند شورایی معتبر که دارای مهر شورا یا دهیاری محل است را هم پیوست کنید.
بعد از آن کارشناسان به محل ملک مورد نظر مراجعه کرده و بعد از انجام بررسیهای مختلف، نسبت به صدور سند رسمی برای ملک شما اقدام میکنند. البته ممکن است در طول این پروسه، مراحل و مدارک دیگری هم از شما درخواست شود که مناسب با شرایط پروندهتان تغییر خواهد کرد. بدین منظور دریافت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک، میتواند برای شما بسیار موثر باشد.
اهمیت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک
اسناد شورایی میتوانند یکی از پیچیدهترین و البته گستردهترین دعاوی مربوط به حوزه املاک را به خود اختصاص دهند. همین عامل هم باعث شده تا قوانین مختلفی پیرامون آنها به تصویب برسد. متاسفانه بیشتر افراد خود آگاهی لازم در رابطه با این قوانین را ندارند. افزون بر این موارد نمیتوانند تصمیمهای صحیح اتخاذ کرده و اقدامات را به شیوه قانونی و اصولی انجام دهند. در این شرایط است که دریافت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک، یک راهکار ایدهآل و مناسب برای آنها خواهد بود.
این افراد میتوانند به کمک این گروه از مشاورهها، ابهامات ذهنی خود در مورد قوانین مربوطه را برطرف کنند. از طرفی دیگر شرایط خود را برای وکیل شرح داده و بهترین راهکار ممکن را از او دریافت میکنند. همچنین وکیل در تنظیم دادخواست یا انجام امورات قانونی به آنها کمک کرده و ریسک اقدامات اشتباه را به حداقل حالت ممکن کاهش میدهد. نکته قابل توجه این است که هزینه چنین اقداماتی بسیار اندک بوده و غالبا در محدوده چند صد هزار تومان قرار میگیرد. این در حالی است که میتواند از ضررهای چند صد میلیونی جلوگیری کند.
مزایای مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک
دریافت مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک میتواند مزیتهای بسیار قابل توجهی را برای متقاضیان به دنبال داشته باشد. با این حال کم نیستند افرادی که در رابطه با این مزایا آگاهی نداشته و همین عامل هم باعث میشود اقدامات اشتباهی را در پیش گیرند. ما در ادامه سعی کرده ایم تا برخی از این مزایا را به صورت موردی خدمت شما عزیزان ذکر کرده و بدین ترتیب دلیل محبوبیت آن را برای شما مشخص سازیم.
- صرفهجویی در وقت
- ممانعت از هزینههای اضافی
- جلوگیری از اقدامات اشتباه
- جلوگیری از دخالت افراد غیرمتخصص
- کاهش استرس و دغدغه متقاضیان
- شفاف سازی و رفع ابهامات مختلف
- تفهیم قوانین
- ارائه نقشه راه و مجرای قانونی مناسب
- افزایش شانس موفقیت
- کمک به تنظیم دادخواست
- ارزیابی ادله و مدارک
- ارزیابی شانس موفقیت
- و…
شماره وکیل برای مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک
اگرچه مزایای فوق میتواند برای تمام متقاضیان این حیطه جذابیت بالایی داشته باشد، با این حال باید عنوان کنیم که شما تنها در صورتی از آنها بهرهمند خواهید شد که مشاوره خود را از یک وکیل حرفهای و با تجربه دریافت کرده باشید. این عامل همان چیزی است که بیشتر افراد را دچار مشکل و سردرگمی میکند.
ما در موسسه آرمان وکالت سعی کردهایم تا این مشکلات را برطرف سازیم. به همین جهت بوده که حرفهایترین متخصصان حوزه مشاوره حقوقی سند شورایی در خرید ملک را در تیم خود گردآوری کرده و خدمات آنها را با قیمتهای مناسب به افراد ارائه میدهیم. لذا اگر شما هم درگیر چنین پروندههایی هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما با شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ تماس گرفته و مشاورههای لازم را از آنها دریافت کنید.
همچنین توصیه میکنیم مقاله مشاوره حقوقی ملکی را نیز مطالعه فرمایید.
سوالات متداول
سند شورایی در خرید ملک چیست؟
نوعی قولنامه عادی می باشد که به امضای شوراهای محلی و رئیس آنها رسیده است.
تفاوت سند شورایی و اسناد عادی چیست؟
سند شورایی به دلیل داشتن امضای شورای محلی اعتبار بالاتری نسبت به اسناد عادی دارد.
رایج ترین دعاوی مربوط به اسناد شورایی چیست؟
وجود مشکلات مختلف مانند موقوفه بودن، مشخص نبودن کاربری، موروثی بودن ملک، تفاوت با جزئیات درج شده در سند و… از جمله رایجترین موارد آن هستند که در اسناد شورایی درج نمیشوند.