الزام به تعمیرات اساسی را میتوان یکی از رایجترین دعاوی دانست که ممکن است بین مستاجر و موجر رخ دهد. در واقع این گروه از دعاوی، به دلیل وجود اشکالات اساسی در مال مورد اجاره رخ داده و طرفین در پرداخت هزینههای آن دچار اختلاف خواهند شد. خوشبختانه قانون برای رفع این گروه از ابهامات، حد و حدود قانونی شفافی را تعیین کرده که افراد میتوانند با اتکای بدان، دعوی خود را برطرف کنند. با این حال اکثریت متقاضیان اطلاعات چندانی در این رابطه ندارند. همین عامل هم باعث میشود تا مشکلات بیشتری برایشان پیش آمده و گاهاً دعوی پیچیدهتر شود.
در این حالت افراد میتوانند نسبت به دریافت مشاوره حقوقی الزام به تعمیرات اساسی اقدام کرده و بدین ترتیب ابهامات ذهنی خودشان را برطرف کنند. مسلماً این موضوع میتواند تا حد زیادی در بهبود شرایط افراد تاثیر داشته و مانع از انجام اقدامات اشتباه توسط آنها شود. ما در ادامه مرور واضحی بر روی این چالش داشته و جنبههای مختلفی از آن را خدمت شما عزیزان تشریح میکنیم.
منظور از الزام به تعمیرات اساسی چیست؟
شرایطی را در نظر بگیرید که یک فرد ساختمانی را اجاره داده و اکنون پلههای رسیدن به واحد آپارتمانی یا سیستم گرمایش آن دارای مشکلات حیاتی است. در این شرایط شخص مستاجر نمیتواند به خوبی از واحد مورد نظر استفاده کرده و همین عامل هم او را نیازمند تعمیرات مختلف میکند. با این حال بین مستاجر و موجر اختلافات مشخصی بر سر هزینههای این تعمیرات پیش میآید.
یا ممکن است شخص مستاجر خود هزینههای تعمیرات را بر عهده گرفته و بعداً بخواهد آن را از موجر دریافت کند. اما او زیر بار پرداخت هزینه نرود. در چنین شرایطی مشکلات پیچیدهتر شده و افراد با اختلافات بیشتری دست و پنجه نرم خواهند کرد. به همین منظور نیز قانون شرایط الزام به تعمیرات اساسی را فراهم کرده است. بر این مبنا شخص مستاجر میتواند با تنظیم دادخواست، از دادگاه بخواهد که شخص مالک را به تعمیرات اساسی در بنا ملزم سازد.
اساساً بر مبنای قانون، شخص مستاجر این حق را دارد که عین مال مورد اجاره را به صورت کامل و قابل استفاده دریافت کند. حال اگر مال مورد نظر دارای اشکال خاصی باشد، شخص موجر وظیفه دارد که نسبت به رفع مشکلات و آماده سازی آن اقدام کند. به بیان سادهتر، هزینه تعمیرات اساسی بر عهده موجر خواهد بود. البته این موضوع هم شرایط خاص خود را دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
شرایط الزام به تعمیر اساسی چیست؟
قانون در تمامی موارد شخص موجر را ملزم به پرداخت هزینههای تعمیرات اساسی نمیکند؛ بلکه باید شرایط و الزامات معینی برقرار باشد که بر مبنای آن حکم مربوطه صادر شود. مهمترین شرط، اساسی بودن تعمیرات است.
به بیان سادهتر مال مورد اجاره باید کاملا سالم و قابل استفاده باشد. لذا هر مشکلی که به عنوان عیب اساسی قلمداد شود، بایستی موجر آن را برطرف کند. مشکلات مربوط به تهویه، سیستم گرمایش و سرمایش، آسانسور، پلهها، امنیت و… از جمله این موارد هستند. با این حال مواردی که با هدف تزیین عین مستاجره یا بهبود استفاده از آن صورت میگیرد، غالباً به عنوان مشکلات اساسی قلمداد نشده و هزینه آن توسط موجر پرداخت نخواهد شد.
مستاجر نباید به صورت سرخود و بدون اطلاع موجر نسبت به انجام تعمیرات در بنا اقدام کند. در غیر این صورت شخص موجر الزامی به پرداخت هزینههای صورت گرفته نداشته و از لحاظ قانونی در قبال آنها مسئول نخواهد بود.
از طرف دیگر در صورتی که مشکلات پیش آمده به دلیل استفادههای نادرست شخص مستاجر از ملک به وجود آمده باشد، مالک هیچگونه مسئولیتی در قبال پرداخت هزینههای آن ندارد. به بیان سادهتر مستاجر خود باید هزینههای تخریب و آسیبهای ایجاد شده ناشی از سکونت خود را پرداخت کند.
اساسی یا غیر اساسی بودن تعمیرات، حدود هزینهها و سهم پرداختی طرفین تماما توسط دادگاه مشخص شده و طرفین نباید بدون صلاحدید دادگاه اقدامی انجام دهند. همچنین در صورتی که ملک مورد اجاره با گفتههای موجر یا مطالب نوشته شده در داخل قرارداد مغایرت داشته باشد، شخص مستاجر میتواند مالک را ملزم به انجام تعمیرات اساسی کرده یا خود قرارداد را فسخ کند. با این حال اگر موجر تعمیرات مربوطه را انجام دهد، شخص مستاجر امکان فسخ قرارداد را نخواهد داشت. برای درک بهتر این موضوع توصیه میکنیم مطلب مشاوره حقوقی اجاره را مطالعه فرمایید.
راهکارهای قانونی در مواجهه با سرپیچی موجر از انجام تعمیرات اساسی
یکی از چالشهای اساسی که پیش روی بسیاری از افراد قرار میگیرد، سرپیچی شخص موجر از پرداخت هزینههای مربوط به انجام تعمیرات اساسی است. به بیان سادهتر، مالک زیر بار پرداخت این هزینهها نرفته و سعی دارد تا از آنها فرار کند. در این رابطه باید عنوان کنیم که قانون شرایط مشخصی را برای این گروه از افراد قرار داده است. بر این مبنا دادگاه در گام اول از طرفین میخواهد تا مشکلات را به صورت توافقی برطرف کنند. با این حال اگر امکان این موضوع فراهم نبوده و موجر از آن سرپیچی کند، عموماً دادگاه حکم الزام به انجام تعمیرات اساسی را صادر میکند.
در این حالت شخص موجر باید تعمیرات مربوطه را انجام دهد. همچنین در صورت عدم انجام آن، دادگاه به مستاجر اجازه میدهد تا قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کرده و موجر موظف به پرداخت ودیعه او میباشد. با این حال اگر به هر دلیلی امکان آن موجود نبوده و مستاجر به دلیل فوریت موضوع، خود تعمیرات مربوطه را انجام دهد، دادگاه به او اجازه میدهد که هزینههای تعمیرات را از مبلغ اجاره کسر کند.
همچنین اگر هزینه تعمیرات صورت گرفته از مقدار اجاره باقیمانده او بیشتر باشد، شخص مستاجر میتواند نسبت به مصادره کردن اموال موجر تا سقف هزینههای صورت گرفته اقدام کند. البته این موارد باید تماما توسط دادگاه و متناسب با صلاحدید قاضی انجام شود. در تمامی موارد افراد میتوانند قبل از انجام هرگونه اقدامی با دریافت یک مشاوره حقوقی الزام به تعمیرات اساسی، مشکلات پیش روی خود را حل کرده و مناسبترین راهکار ممکن در این زمینه را بیابند.
نقش مشاوره حقوقی برای الزام به تعمیرات اساسی
شرایط مربوط به الزام تعمیرات اساسی بسیار متغیر است. برای مثال نوع تعمیرات، حد و حدود، هزینهها، شرایط فسخ قرارداد و… همگی جزئیات خاصی دارند که بایستی حتما به آنها توجه شود. عموما بیشتر متقاضیان آگاهیهای لازم را در این زمینه ندارند. همین عامل هم سبب میشود تا اقدامات اشتباهی انجام دهد که در نهایت به زیانشان تمام خواهد شد. در چنین شرایطی میتوان با دریافت مشاوره حقوقی الزام به تعمیرات اساسی، این مسیر را به صورت بالقوه ساده کرد.
شما میتوانید در طول این جلسه مشاوره، شرایط خود را برای وکیل شرح داده و بر این مبنا راهکارهای قانونی مناسب و نقشه راه ایدهآل را از او دریافت کنید. مسلماً وکلا به دلیل داشتن تجربه بالاتر، میتوانند ایدهآلترین راهکار را پیش پای شما قرار دهند. این افراد مانع از پرداخت هزینههای اضافی توسط شما شده و میتوانند سطح استرس و دغدغههایتان را نیز کاهش دهند. همین عامل نیز باعث شده تا دریافت مشاوره حقوقی برای الزام به تعمیرات اساسی، ایده آلترین مسیر برای اغلب متقاضیان باشد.
وکیل مجرب برای دعاوی الزام به تعمیرات اساسی
مشاوره الزام به تعمیرات اساسی میتواند برای اکثریت افراد موضوعی سودمند و کارآمد باشد. با این حال بخش قابل توجهی از این سودمندی، به وکیل انتخابی شما بستگی دارد. یعنی هر اندازه که وکیل مورد نظر شما تجربه بیشتری داشته باشد، یقینا خروجی مشاوره هم برایتان ایدهآلتر خواهد بود.
این موضوع همان چیزی بوده که ما سعی کردهایم تا در موسسه آرمان وکالت به آن برسیم. بر همین مبنا حرفهای ترین و با تجربهترین وکلای حوزه دعاوی اجاره را در تیم خود گردآوری کرده و خدمات آنها را در پلنهای کاملا اقتصادی و مناسب به متقاضیان ارائه میدهیم. لذا اگر شما هم جزء افراد درگیر در این گونه پروندهها هستید، پیشنهاد میکنیم همین حالا از طریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
پرداخت هزینههای تعمیرات اساسی بر عهده کیست؟
بر مبنای قانون، این هزینهها باید توسط مالک یا همان موجر پرداخت شود.
در صورت سرپیچی موجر از پرداخت هزینهها، امکان فسخ قرارداد وجود دارد؟
بله؛ مستاجر میتواند به صورت یک طرفه قرارداد را فسخ کند.
چه تعمیراتی به عنوان تعمیر اساسی قلمداد میشود؟
مشخص کردن این موضوع بر عهده دادگاه است. ولی به صورت کلی هر نوع تغییری که برای ذینفع شدن مستاجر از عین مستاجره الزامی باشد، به عنوان تعمیر اساسی قلمداد خواهد شد.