در برخی از موارد ممکن است به دلیل اختلافات پیش آمده یا شرایط موجود، مستاجر حاضر به تخلیه بنای مالک نباشد. در چنین شرایطی است که میتوان با دریافت مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر، راهکار مناسب برای اقدام قانونی برای رفع این مشکل را پیدا کرد. در واقع باید عنوان کنیم که در قانون، استانداردها و ضوابط سختگیرانهای در رابطه با قوانین مرتبط به تخلیه مستاجران اعمال شده که به تمامی افراد اجازه نمیدهد که به سادگی مستاجران را از ملک بیرون کنند.
متاسفانه بخش قابل توجهی از مالکان هم اطلاعاتی در رابطه با این قوانین و ضوابط ندارند. همین عامل باعث میشود تا در پروسه انجام اقدام مناسب، دچار مشکل شوند. ما سعی داریم تا در ادامه این مقاله، مرور واضحی بر روی آن داشته و جنبههای مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر شما هم تمایل دارید تا در این رابطه اطلاعات کامل و مناسبی را به دست آورید، حتما ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.
منظور از تخلیه فوری مستاجر
عموما زمانی که موجر ملک را اجاره میدهد، در متن قرارداد تعهدات و شروطی را تعیین میکند که شخص مستاجر موظف به رعایت آنها است. با این حال ممکن است در پارهای از موارد مشخص، میان مستاجر و موجر اختلافاتی به وجود بیاید. همین عامل هم سبب میشود که مالک خواهان تخلیه ملک خود و بیرون کردن مستاجر باشد. با این حال ممکن است طرف مقابل در برابر این اقدام مقاومت کرده و حاضر به تخلیه بنا نباشد.
در این حالت است که نهاد قانونگذار، شرایطی را فراهم کرده که به موجب آن مستاجر موظف به تخلیه فوری بنا خواهد بود. در صورتی که وی از این دستور سرپیچی کند، با عواقب قضایی آن مواجه خواهد شد. همین عامل هم سبب شده تا به عنوان امری الزامی برای مستاجرین قلمداد شود. بنابراین بسیاری از موجرین، برای ملزم کردن طرف مقابل خود به این اقدام روی می آورند.
تفاوت دستور تخلیه و حکم تخلیه
زمانی که برای تخلیه فوری مستاجر اقدام میکنید، با دو اصطلاح حکم تخلیه و دستور تخلیه مواجه میشوید. متاسفانه بخش قابل توجهی از افراد تصور میکنند که این دو مورد یکسان هستند. با این حال باید بدانید که از لحاظ قانونی حکم تخلیه با دستور تخلیه تفاوتهای شاخصی دارد. بر مبنای تعریفات قانونی، زمانی که دستور تخلیه صادر میشود، باید فرایند به صورت فوری انجام شود. به بیان سادهتر منظور از دستور، سریع بودن انجام آن است.
به همین جهت این گروه از احکام نیازی به تشکیل جلسه رسیدگی ندارند. افزون بر این موارد درباره دستور تخلیه، مستاجرین حداکثر سه روز برای انجام فرایند مهلت دارند. البته صدور آن به پایان مدت زمان اجاره بستگی داشته و باید برخی از شرایط قانونی جهت صدور آن مهیا باشد.
اما در حکم تخلیه، این مدت زمان چندان سریع نیست. به نحوی که مستاجر ۱۰ روز برای انجام آن زمان دارد. افزون بر این موارد صدور آن نیازمند جلسه رسیدگی بوده و باید برخی از شرایط مشخص در قرارداد طرفین وجود داشته باشد. در غیر این صورت حکم مربوطه صادر نخواهد شد.
![مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2024/01/immediate-tenant-eviction-legal-advice.jpg)
در چه مواردی می توان دستور تخلیه فوری مستاجر را دریافت کرد؟
اگرچه دریافت دستور تخلیه فوری مستاجر میتواند تا حد زیادی به نفع مالک باشد، اما باید عنوان کنیم که قانون اجازه نمیدهد تا در تمامی موارد این دستور صادر شود. به همین جهت است که باید حتماً شرایط خاصی مهیا باشد. متاسفانه اکثریت افراد اطلاعات کاملی در این زمینه ندارند. آنها نمیدانند که در چه زمانی قادر به دریافت دستور تخلیه فوری مستاجر هستند. به صورت کلی چند شرط جهت صدور دستور تخلیه فوری مستاجر وجود دارد که به شرح زیر هستند:
– اتمام مدت اجاره و عدم تمدید آن: بر مبنای قانون هرگاه مدت اجاره ملکی تمام شده و مستاجر بدون تمدید آن هنوز در ملک سکونت داشته باشد، مالک میتواند دستور تخلیه فوری مستاجر را بگیرد.
– استفاده برای موارد نادرست و غیر شرعی: هرگاه ملک اجاره شده برای موارد نادرست و غیر شرعی به کار گرفته شود، مالک میتواند نسبت به دریافت دستور تخلیه فوری مستاجر اقدام کند.
– نیاز به تعمیرات اساسی: در صورتی که ملک نیازمند تعمیرات اساسی بوده و مستاجر هم حاضر به ترک آن نباشد، میتوان نسبت به دریافت این دستور اقدام کرد.
– عمل برخلاف تعهدات: در صورتی که در متن قرارداد تعهدات مشخصی مابین مالک و مستاجر وجود داشته باشد، اما مستاجر به آن عمل نکند، میتوان نسبت به دریافت دستور تخلیه فوری اقدام کرد. افزون بر این موارد، چنانچه شما قوانین خاصی جهت استفاده از ملک معین کرده باشید و مستاجر هم به آنها پایبند نباشد، میتوانید دستور تخلیه فوری ملک را دریافت کنید.
– واگذاری ملک به شخص ثالث: هرگاه مستاجر عین مستاجره را بدون رضایت مالک به شخص دیگری اجاره دهد، موجر میتواند نسبت به دریافت دستور تخلیه فوری اقدام کند.
– عدم پرداخت اجاره به مدت سه ماه: هرگاه از موعد پرداخت اجاره بیش از سه ماه گذشته و هزینهای هم به موجر پرداخت نشده باشد، میتوان حکم تخلیه فوری برای آن دریافت کرد.
در نظر داشته باشید که هر یک از این موارد، جزئیات خاص خود را دارد که شرایط دریافت دستور را پیچیدهتر میکند. به همین جهت است که توصیه میکنیم حتما قبل از انجام هرگونه اقدامی، ابتدا نسبت به دریافت مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر اقدام کنید.
مراحل و مدارک مورد نیاز برای گرفتن دستور تخلیه فوری مستاجر
برای اینکه بتوانید دستور تخلیه فوری مستاجر را دریافت کنید، بایستی مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. افزون بر این موارد شما به مدارک خاصی هم نیاز دارید که بایستی حتماً در فرایند تشکیل پرونده آنها را ارائه دهید. نخستین گام برای این موضوع، ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. البته قبل از آن توصیه میکنیم حتما موضوع را به صورت موردی با مستاجر در میان گذاشته و سعی کنید تا مشکل را به صورت توافقی برطرف نمایید.
با این حال اگر همکاریهای لازم در این زمینه انجام نشد، شما میبایست درخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه دهید. برای درخواست این دادخواست هم شما به اجاره نامه معتبر و مدارک هویتی جهت گرفتن دستور تخلیه فوری نیاز دارید.
این اجاره نامه باید دارای دو نسخه معتبر بوده که امضای موجر و مستاجر در هر دوی آنها وجود داشته باشد. از طرفی دیگر شما باید مالکیت خود را احراز کنید. به بیان سادهتر بایستی مدارک مرتبط با مالکیت ساختمان یا خانه را به اثبات برسانید. پس از این موارد اگر دعوی مربوط به اموال عمومی و دولتی نباشد، شورای حل اختلاف بررسی آن را انجام میدهد.
این شورا در صورت نیاز به تخلیه فوری، دستور مربوط به آن را صادر میکند. در این حالت مستاجر سه روز برای تخلیه مهلت دارد. با این حال میتواند تحت شرایط مشخصی، تا یک ماه هم آن را تمدید کند. ولی چنانچه شرایط برای مالک محرز باشد، میتواند با کمک مامور قانون، نسبت به اجرای حکم تخلیه اقدام نماید.
البته باید بدانید که این موضوع شرایط خاص خود را هم دارد که میتواند بر مبنای پروندههای مختلف تغییر کند. لذا توصیه میکنیم حتما بررسیهای لازم را در این زمینه انجام دهید و سعی کنید قدم های سنجیدهتری بردارید.
آیا مستاجر می تواند درخواست مهلت کند؟
یکی از مهمترین مواردی که متاسفانه هر دو طرف در پروندههای مربوط به تخلیه مستاجر از آن اطلاعی ندارند، امکان دریافت مهلت برای شخص مستاجر است. به بیان سادهتر، قانون شرایطی را فراهم کرده تا اگر مستاجر به هر دلیلی امکان تخلیه ملک در مدت زمان مشخص را نداشته باشد، بتواند آن را افزایش دهد.
به همین جهت است که مستاجر میتواند درخواست خود را به دادگاه ارائه داده و بدین ترتیب مهلت یک ماهه برای تخلیه دریافت کند. البته باید بدانید که این مهلت تنها یک بار ارائه شده و نمیتوان آن را تمدید کرد. به همین جهت به عنوان مهلت آخر قلمداد میشود.
اهمیت دریافت مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر
یکی از شاخصترین موضوعاتی که متاسفانه اکثریت افراد در مورد آن آگاهی ندارند، دریافت مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر است. بیشتر متقاضیان تصور میکنند که در این فرایند مسیر سادهای را در پیش داشته و تنها میتوانند به صرف یک دادخواست، حکم تخلیه فوری را بگیرند. با این حال زمانی که وارد پروسه میشوند، تازه متوجه چالشها و مشکلات موجود در آن خواهند شد.
این چالشها میتوانند تا حد زیادی زمینه اقدامات اشتباه را برای افراد فراهم کرده و مانع از تصمیمگیریهای صحیح برای آنها شود. گستردگی این موضوع هم به دلیل قوانین موجود و البته مادههای قانونی مختلفی است که میتواند به نفع طرف مقابل شما عمل کند. این موضوع هم در نهایت منجر به هدر رفتن زمان و انرژی فراوانی خواهد شد.
با این حال افراد میتوانند تنها با دریافت یک مشاوره ساده از یک وکیل با تجربه، روند کار را برای خود سادهتر کنند. این وکلا به دلیل داشتن تسلط کافی بر روی قوانین و مادههای موجود در این حیطه، میتوانند به سادهترین وجه ممکن نیاز افراد را شناسایی کرده و بر این مبنا نقشه راه مناسبی را به آنها ارائه دهند. افزون بر این موارد وکلا میتوانند در تنظیم دادخواست، بررسی ادله و مدارک، از بین بردن ابهامات مختلف و… به شما کمک کنند.
نکته قابل توجه این است که چنین مشاورههایی بسیار ارزان قیمت بوده و در مقابل، ضررهای احتمالی ناشی از اقدامات اشتباه بسیار اندک هستند. ترکیب کلی این عوامل در کنار یکدیگر باعث شده تا اغلب متقاضیان این حیطه، دریافت مشاوره حقوقی را اولویت خود قرار داده و آن را به عنوان نخستین گام در این مسیر قلمداد کنند.
مزایای مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر
وجود مزایای متنوع برای مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر باعث شده تا روز به روز افراد بیشتری به سمت این گروه از مشاورهها کشیده شوند. با این حال کم نیستند افرادی که هنوز آگاهیشان در این رابطه محدود بوده و این مزایا را به خوبی نمیدانند. ما در ادامه سعی کردهایم تا آنها را به صورت موردی برای شما عزیزان ذکر کنیم:
- تفهیم قوانین و رفع ابهامات
- ممانعت از اشتباهات
- جلوگیری از دخالت افراد غیرمتخصص
- کاهش دغدغه و استرس متقاضیان
- ارائه نقشه راه مناسب
- بررسی مدارک و شواهد از لحاظ محکمه پسند بودن
- جلوگیری از هزینههای اضافه
- صرفهجویی در زمان
- و …
شماره وکیل برای مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر
اگرچه دریافت مشاوره حقوقی تخلیه فوری مستاجر میتواند مزیتهای قابل توجهی را برای متقاضیان به دنبال داشته باشد، اما باید عنوان کنیم که متاسفانه اکثریت وکلا نمیتوانند چنین مشاورههای کارآمدی را به افراد ارائه دهند. به بیان سادهتر یک وکیل بایستی تسلط کافی بر روی قوانین این حیطه داشته و بتواند در سادهترین شکل ممکن آن را برای طرف مقابل بازگو کرده و مسیر او را شفاف سازد. با این حال تمامی وکلا چنین تسلطی ندارند.
اما ما در موسسه آرمان وکالت سعی کردهایم تا حرفهایترین و بهترین متخصصان این حوزه را در تیم خود گردآوری کرده و خدمات آنها را با قیمتهای مناسب به افراد ارائه دهیم. لذا اگر شما هم درگیر چنین پروندههایی هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما از طریق شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ تماس حاصل فرمایید.
همچنین توصیه میکنیم برای درک بهتر این موضوع مقاله مشاوره حقوقی اجاره را نیز مطالعه فرمایید.
سوالات متداول
مهمترین تفاوت بین دستور تخلیه و حکم تخلیه مستاجر چیست؟
دستور تخلیه، فوریت بیشتری داشته و بایستی سریع انجام شود.
آیا میتوان تحت هر شرایطی نسبت به دریافت حکم تخلیه فوری مستاجر اقدام کرد؟
خیر؛ باید حتماً شروط مشخصی وجود داشته باشد. در غیر این صورت دادگاه حکم مورد نظر را صادر نخواهد کرد.
مهمترین مدرک برای ثبت دادخواست تخلیه فوری مستاجر چیست؟
داشتن اجارهنامه معتبر است که باید در دو نسخه آماده شده و امضای مستاجر، موجر و دو شاهد بر روی آنها موجود باشد.