استرداد مبیع (مال فروخته شده)

استرداد مبیع (مال فروخته شده)

پشیمانی از خرید یا فروش مال یکی از اتفاقات رایجی بوده که ممکن است برای خریدار یا فروشنده به وجود بیاید. این موضوع می‌تواند دلایل بسیار متنوعی داشته باشد. اما در هر صورت، عدم رسیدگی به آن می‌تواند منجر به تقابل طرفین شده و گاهاً مشکلات کیفری هم به وجود بیاورد. به همین جهت است که قوانین مختلفی پیرامون آن تدوین شده که می‌تواند به دعاوی موجود در این حیطه سر و سامان داده و مانع از شکل‌گیری مشکلات بیشتر شود.
این شرایط در قانون، تحت عنوان استرداد مبیع (مال فروخته شده) شناخته می‌شود که الزامات خاص خود را دارد. با این حال بخش قابل توجهی از افراد درگیر با این پرونده‌ها، اطلاعات کافی در این زمینه را ندارند. همین عدم آگاهی نیز باعث می‌شود تا مشکلات آنها بیشتر شده و گاها حقوقشان در طول این پروسه ضایع شود.
ما سعی داریم تا در ادامه این مقاله، مرور واضح‌تری بر روس موضوع استرداد مبیع داشته باشیم و جنبه‌های مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری را در این زمینه به دست آورید، حتماً ما را تا انتها همراهی فرمایید.

استرداد مبیع (مال فروخته شده) چیست؟

استرداد مبیع (مال فروخته شده)، یک اصطلاح قانونی است که در میان حقوقدان‌ها کاربرد دارد. برای درک بهتر این اصطلاح، شرایطی را در نظر بگیرید که شخص فروشنده، ملکی را فروخته و در مقابل آن هم ثمن یا هزینه‌ای را دریافت کرده است. حال او به هر دلیلی نسبت به انجام معامله پشیمان شده و تمایل دارد تا قرارداد را فسخ کرده و ملک فروخته شده خود را پس بگیرد. در این شرایط  به ملک، مبیع گفته شده و بازگرداندن آن را استرداد می‌گویند.
اگرچه بروز این حالت‌ها در شرایط فعلی کمی نایاب به نظر می‌رسد، اما باید عنوان کنیم که در صورت محرز بودن برخی از شرایط، می‌توان نسبت به استرداد مبیع اقدام کرد و مال فروخته شده را پس گرفت. البته باید عنوان کنیم که برای انجام این کار، می‌بایستی حتماً شرط استرداد در متن قرارداد ذکر شده باشد. مازاد بر این، مال مورد معامله فاسد نبوده و شروط قانونی دیگر در آن محرز باشد.

مراحل پیگیری استرداد مبیع (مال فروخته شده)

یکی از موضوعات قابل توجهی که ذهن بسیاری از متقاضیان را به خود درگیر می‌کند، مراحل پیگیری استرداد مبیع یا مال فروخته شده است. به بیان ساده‌تر، اغلب افراد نمی‌دانند که به چه صورت نسبت به پیگیری‌های قانونی مرتبط با آن اقدام کنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که شما باید در نخستین گام نسبت به قانونی بودن درخواست خود اطمینان حاصل کنید. برای مثال برخی از دعاوی از همان ابتدا مشخص است که مطرح کردن آنها کار به جایی نمی‌برد. بنا‌بر‌این شما باید در ابتدا حتما نسبت به دریافت مشاوره حقوقی ملکی اقدام کرده و شانس موفقیت خود را ارزیابی کنید.
همچنین بایستی در متن قرارداد فی ما بین خریدار و فروشنده، حتماً شرط استرداد هم ذکر شده باشد. پس از آن شما می‌توانید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، نسبت به ارسال اظهارنامه و درخواست استرداد مبیع از خریدار اقدام فرمایید. لذا اگر ظرف مهلت قانونی ۱۰ روزه، نتیجه یا پاسخی از وی دریافت نکردید می‌توانید دعوی مربوط به آن را در مراجع قضایی ثبت کرده و نسبت به انجام پیگیری‌های مرتبط با آن اقدام فرمایید.
بدین منظور باید یک دادخواست قانونی تنظیم کرده و آن را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارائه دهید. دادگاه نیز بعد از بررسی شرایط شما، نسبت به صدور حکم اقدام خواهد کرد. البته اگر ارزش مال مورد معامله، کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، می‌بایستی آن را از طریق شورای حل اختلاف پیگیری نمایید.

استرداد مبیع (مال فروخته شده)

عدم امکان استرداد مبیع (مال فروخته شده) و راهکارهای جایگزین 

در برخی از شرایط، ممکن است مال خریداری شده بعد از مدتی در دسترس نبوده یا عملا امکان استرداد آن برای شخص خریدار ممکن نباشد. در چنین شرایطی است که احکام مختلفی به وجود می‌آید. به صورت کلی اگر مشخص شود که مال مورد معامله بعد از عقد، تلف شده یا به هر صورتی نتوان آن را استرداد کرد، در این صورت شخص خریدار یا شخص ثالث، ضامن تامین مشابه آن یا هم قیمتش می‌باشد. همچنین اگر این مورد مقدور نباشد، باید قیمت روز آن را پرداخت کند.
البته در شرایط دیگری ممکن است دادگاه حکم را به بازپرداخت ثمن معامله بدهد. این موضوع متناسب با شرایط پرونده و البته وضعیت مال خریداری شده تغییر خواهد کرد. لذا بایستی قبل از انجام هرگونه اقدامی، ابتدا با یک وکیل حرفه‌ای در این زمینه مشاوره کرده و شرایط خود را برای او بازگو کنید. مسلماً این وکلا می‌توانند بهترین و ایده‌آل‌ترین راهکار ممکن را در این زمینه به شما دهند.

نقش مشاوره حقوقی برای استرداد مبیع (مال فروخته شده)

شاید بتوان گفت که استرداد مبیع، یکی از پیچیده‌ترین حالت‌ها و مشکلات حقوقی است که می‌تواند در عقد بیع برای افراد رخ دهد. پیچیدگی‌های موجود در این حیطه و وجود شرایط مختلف، باعث می‌شود تا اغلب افراد نتوانند پرونده خود را با قوانین رایج در این حیطه مطابقت دهند.
همین عامل هم موجب سردرگمی‌های بیشتری می‌شود که در نهایت به زیان افراد تمام خواهد شد. در این شرایط است که آنها به سمت اقدامات اشتباه رفته و گاها در طول این مسیر، تصمیم گیری‌های نادرستی انجام می‌دهند که باعث می‌شود هزینه زیادی را از دست داده یا گاها در پرونده‌شان شکست بخورند.
تمامی این مشکلات را می‌توان با دریافت یک مشاوره حقوقی از یک وکیل با تجربه برطرف کرد. به بیان ساده‌تر شما می‌توانید با کمک گرفتن از یک وکیل حرفه‌ای در طول این پروسه، تا حد زیادی ابهامات خود را برطرف کرده و بهترین راهکار ممکن جهت موفقیت در پرونده را بیابید.
وکلا می‌توانند تمامی قوانین مربوط به شرایط شما را بازگو کرده و بهترین راهکار ممکن را پیش پایتان قرار دهند. همچنین آنها می‌توانند مانع از اشتباهات بیشتر شده و تا حد زیادی نیز باعث کاهش هزینه‌هایتان شوند. ترکیب کلی این عوامل باعث شده تا بسیاری از متقاضیان این پرونده‌ها، دریافت مشاوره حقوقی برای استرداد مبیع یا مال فروخته شده را در اولویت خود قرار دهند.

سخن آخر 

اگر تاکنون در رابطه با قوانین مرتبط با استرداد مبیع (مال فروخته شده) تحقیق کرده باشید، به خوبی می‌دانید که پیچیدگی‌های مختلفی در این زمینه وجود دارد. همچنین شرایط پرونده‌ها عموماً متغیر بوده و نمی‌توان به صرف یک یا دو ماده قانونی آنها را ارزیابی کرد. این عوامل نیز نیاز به کمک گرفتن از یک مشاور حرفه‌ای را بیشتر می‌کند.
به همین منظور ما در موسسه آرمان وکالت، سعی کرده‌ایم تا بهترین و حرفه‌ای‌ترین متخصصان این حوزه را در تیم خود گردآوری کرده و خدمات آنها را در چارچوب تعرفه‌های اقتصادی به کاربران ارائه دهیم. لذا اگر شما هم درگیر این گروه از پرونده‌ها بوده و در پی استرداد مال فروخته شده خود هستید، می‌توانید هم اکنون با شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما تماس حاصل فرموده و مشکلات خود را با آنها مطرح نمایید.

سوالات متداول

منظور از استرداد مبیع (مال فروخته شده) چیست؟ 

به شرایطی گفته می‌شود که در آن فروشنده به دلیل عدم التزام خریدار به شرط‌های مطرح شده در قرارداد، خواهان دریافت مال فروخته شده خود باشد.

مهمترین شرط برای طرح دعوی استرداد مبیع چیست؟ 

ذکر شدن آن در عقد بیع و عدم التزام طرف مقابل به آن است.

آیا در صورت عدم امکان استرداد مبیع، راهکار جایگزینی وجود دارد؟ 

بله دادگاه مطابق با صلاحدید و البته شرایط پرونده، راهکار مناسبی مانند پرداخت قیمت روز یا تامین هم قیمت را در نظر می‌گیرد.

پیام بگذارید

02191014048