استرداد چک را میتوان یکی از دعاوی حقوقی دانست که بخش قابل توجهی از افراد با آن درگیر هستند. متاسفانه در این میان کم نیستند کاربرانی که اطلاعات صحیحی در این زمینه نداشته و عدم آگاهی آنها از قوانین این کار باعث میشود تا اشتباهات مختلفی انجام دهند. این اشتباهات گاهاً هزینههای مادی بالایی برایشان به دنبال دارد. برای مثال عدم اقدام برای استرداد چک یا طرح شکایت با ادله غیر قابل استناد، میتواند زمینه سوء استفاده طرف مقابل یا به دست نیاوردن مبلغ چک را بیشتر کند.
در چنین شرایطی است که کمک گرفتن از مشاوره حقوقی استرداد چک میتواند برای شما مناسب باشد. ما سعی میکنیم تا در ادامه مرور واضح و کاملتری بر روی این مشکل داشته و جنبههای مختلفش را خدمت شما بیان کنیم. بدیهی است که این مورد تا حد زیادی چشم اندازهای شما را شفاف کرده و باعث میشود تا گامهای استوارتر و دقیقتری در این زمینه بردارید.
منظور از استرداد چک چیست؟
با توجه به افزایش جمعیت و البته تنوع در فعالیتهای اقتصادی، این روزها چک نفوذ بسیار زیادی در جامعه ما پیدا کرده است. یکی از رایجترین کاربردهای آن به عنوان وجه تضمین میباشد. برای مثال در فرایند استخدامی، اجاره ملک یا هرگونه معامله و قرارداد دیگری، از چک به عنوان وجه تضمین یا انتقال دارایی استفاده میشود. با این حال بعد از پایان قرارداد و معامله، ممکن است نیازی به استفاده از چک و وصول کردن آن نباشد. به همین جهت است که طرف دریافت کننده، متعهد به استرداد آن به شخص صادر کننده خواهد بود.
در غیر این صورت احتمال هرگونه سوء استفاده یا بروز مشکلات دیگر برای شخص مورد نظر وجود دارد. چنانچه شخص دریافت کننده از پس دادن لاشه چک مورد نظر امتناع ورزد، شخص صادر کننده میتواند نسبت به شکایت از او اقدام کند که این شکایت تحت عنوان استرداد چک شناخته شده و قوانین مختلفی در رابطه با آن وجود دارد. این شیوه از قرارداد غالباً بر مبنای آیین دادرسی مدنی پیگیری شده و در حوزه دعاوی مالی قرار نمیگیرد. همین عامل هم فرایند رسیدگی به آن را سریعتر کرده و هزینهها را کاهش داده است.
چرا باید نسبت به استرداد چک اقدام کرد؟
متاسفانه بسیاری از افراد بعد از پایان یافتن قرارداد یا معامله ای مشخص، به دنبال دریافت لاشه چک نبوده یا در مورد آن پیگیریهای لازم را انجام نمیدهند. این در حالی است که اقدام مربوطه میتواند زمینه مشکلات مختلفی را برای آنها فراهم کند. برای مثال شخص دریافت کننده میتواند اقدامات مختلفی را با چک انجام دهد که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد.
- نقد کردن مبلغ چک بدون اطلاع صادر کننده آن
- انتقال چک به شخص ثالث
- استفاده از چک شما به عنوان تضمین قرارداد در معاملات دیگر
- هرگونه سوء استفاده دیگر به وسیله چک شما
مجموع این موارد باعث شده تا وجود لاشه چک در اختیار دیگران، به عنوان امری حساس و بحث برانگیز قلمداد شود. این حساسیت زمانی بیشتر خواهد شد که قراردادهای معامله فی ما بین طرفین پایان یافته اما هنوز نسبت به استرداد لاشه چک اقدام نشده است. البته باید بدانید که انجام هر یک از سوء استفادههای فوق، متناسب با قرارداد و معامله صورت گرفته در بین طرفین متغیر خواهد بود. برای مثال ممکن است برخی از افراد اعتبار چک تضمین را صرفاً محدود به مدت مشخص کرده و آن را به صورت کامل در متن قرارداد هم ذکر کرده باشند.
همچنین نقد کردن یا انتقال آن به شخص ثالث هم شرایط دیگری دارد که ممکن است برای برخی از چکها و اوراق تجاری ممکن نباشد. ولی در حالت کلی عدم استرداد لاشه چک میتواند زمینه ساز مشکلات و موضوعات مختلفی برای افراد باشد. به نحوی که در سیستم قضایی ایران، سالانه صدها و هزاران دعاوی مربوط به چک ثبت میشود که بخش زیادی از آنها به دلیل عدم استرداد چک در زمان مشخص میباشد.
![مشاوره حقوقی استرداد چک](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2023/12/cheque-return-legal-advice-2-1.jpg)
هزینه استرداد چک چقدر است؟
اگر تاکنون پروندههای مربوط به دعاوی مالی مانند چک و سفته را داشته باشید، به خوبی میدانید که هزینه دادرسی آنها مبلغ زیادی است. به نحوی که دادگاه بخشی از ارزش چک را به عنوان هزینه دادرسی دریافت میکند. متاسفانه بیشتر افراد تصور میکنند که هزینه دادرسی استرداد چک هم بالا میباشد. این موضوع با توجه به تضمین بودن وجه چک و احتمال نداشتن موجودی کافی برای آن، میتواند بسیاری از افراد را دچار نگرانی کند.
به گونهای که اکثرشان به دلیل فرار از این هزینهها، نسبت به طرح دعاوی مربوط به استرداد لاشه چک اقدام نمیکنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که دعاوی مربوط به استرداد چک در حوزه خیانت در امانت شناخته شده و به همین جهت بر مبنای قانون آیین دادرسی مدنی برای آن تصمیم گیری میشود. لذا میتوان گفت که این گروه از دعاوی در حوزه مالی قلمداد نشده و هزینه آنها رقم بسیار اندکی است. به نحوی که در محدوده ۴۰ الی ۱۸۰ هزار تومان قرار میگیرد. این رقم هم با توجه به مزیتها و البته هزینههای احتمالی که میتواند در آینده از آنها پیشگیری کند، بسیار ناچیز قلمداد خواهد شد.
فرایند استرداد لاشه چک
یکی از پرسشهای اساسی که افراد را به سمت مشاوره حقوقی استرداد چک میکشاند، عدم آشنایی آنها با فرایند مرتبط با این کار است. در این رابطه باید عنوان کنیم که شما میبایست حتماً ابتدا سعی در رفع مشکل مورد نظر به شیوه مسالمت آمیز داشته باشید. اما مادامی که طرف مقابل شما در این زمینه همکاریهای لازم را به عمل نیاورد، میتوانید ضمن داشتن قرارداد مربوطه و مدارک مورد نیاز، دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگستری و مراجع ذی صلاح ارائه دهید.
بدین منظور یک اظهارنامه برای شخص مورد نظر ارسال خواهد شد. مادامی که شخص بعد از این اظهارنامه هم نسبت به ارائه لاشه چک اقدام نکرد، یک جلسه دادگاه حضوری برای شما برگزار شده که در آن شرایط و مدارک مرتبط را به قاضی ارائه داده شده و او نیز بر مبنای این موارد، نسبت به آن حکم صادر میکند. نکته قابل توجه این است که بسیاری از پروندهها و دادخواستهای موجود در این حیطه، از لحاظ قانونی استحکام چندانی نداشته و با یک بررسی اولیه میتوان دریافت که شانس موفقیت چندانی در جلسه دادگاه نداشته یا دست کم مدارک آنها محکمه پسند نیست.
به همین جهت است که بیشتر متقاضیان سعی میکنند تا برای رفع این چالش ،دریافت مشاوره حقوقی استرداد چک را در گام اول خود قرار دهند. به بیان سادهتر این مشاوره به آنها کمک میکند تا شانس موفقیت خود در پرونده را تخمین زده و بر اساس آن بهترین و ایدهآلترین راهکار ممکن جهت موفقیت را بیابند. همچنین این مشاوره به آنان کمک میکند تا از انجام اقدامات اشتباه جلوگیری کرده و سریعترین مسیر برای رسیدن به حقوقشان را بیابند.
مزایای دریافت مشاوره استرداد چک
فاکتور شاخصی که می تواند روشنگر راه بسیاری از متقاضیان باشد، دریافت مشاوره استرداد چک است. به بیان سادهتر شما میتوانید با دریافت این مشاوره تا حد زیادی چشم اندازهای پیش روی خود را شفاف کنید؛ چرا که قوانین موجود در این حیطه بسیار گسترده است. برای مثال نداشتن قرارداد مشخص، عدم اعتبار معامله یا قراردادی میان طرفین، نداشتن توضیحات مشخص بر روی چک و … همگی جزو نکات و ریزکاریهایی است که میتواند موجب رد درخواستتان شده یا نهایتاً به شکست آن بینجامد.
با این حال افراد میتوانند به وسیله دریافت یک مشاوره، ساده تا حد زیادی از این مشکلات ممانعت کرده و مسیر پیش روی خود را شفافتر سازند. همین عامل هم محبوبیت آن را بیشتر کرده است. البته این تنها یکی از مزیتهای این مشاوره میباشد. ما در ادامه برخی دیگر از این مزایا را خدمت شما ذکر کرده ایم که میتواند دلیل این محبوبیت را بیش از پیش برای شما مشخص سازد.
- صرفهجویی در هزینه
- جلوگیری از اقدامات اشتباه
- یافتن نقشه راه مناسب
- فهمیدن شانس موفقیت پرونده
- ارزیابی دلایل و مدارک از لحاظ قانونی
- صرفهجویی در زمان
- کمک به یافتن بهترین و ایده آلترین راهکارها جهت موفقیت در پرونده
- و….
بهترین وکیل برای مشاوره استرداد چک
مسلماً تمام متقاضیان تمایل دارند تا از مزیتهای فوق بهره مند شوند. با این حال این مزایا بیشتر شامل حال افرادی خواهد شد که بتوانند یک وکیل با تجربه و حرفهای برای مشاوره استرداد چک بیابند. متاسفانه یافتن چنین افرادی در شرایط فعلی اندکی دشوار به نظر میرسد؛ چرا که تمامی وکلا تسلط لازم به اطلاعات و قوانین جزئی در این زمینه ندارند. همین عامل هم باعث میشود تا خروجی مشاوره با آنها، چندان کارآمد نباشد. ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده ایم تا این مشکلات را برطرف سازیم.
به همین جهت هم بوده که تمرکز خود را بر روی وکلایی قرار دادیم که به صورت اختصاصی در حوزه چک و اوراق تجاری فعالیت میکنند. شکی نیست که این فعالیت تخصصی باعث شده تا دانش آنها در این زمینه افزایش پیدا کند. به همین جهت است که مناسبترین مسیر و اطلاعات را پیش پای شما قرار میدهند. لذا اگر درگیر پرونده استرداد چک هستید، میتوانید هم اکنون با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
منظور از استرداد چک چیست؟
هرگاه بعد از یک قرارداد، چکی که به عنوان تضمین یا تامین مالی ارائه شده بود، بازگردانده نشود، میتوان نسبت به درخواست استرداد چک اقدام کرد.
آیا طرف گیرنده میتواند از چک برگشت داده نشده سوء استفاده کند؟
این موضوع متناسب با شرایط قرارداد و معامله تغییر خواهد کرد. اما در اکثر موارد زمینه سوء استفاده از این چکها برای شخص گیرنده وجود دارد.
هزینه رسیدگی به پرونده استرداد چک چقدر است؟
این دسته از پروندهها در گروه دعاوی غیر مالی قرار گرفته و بر مبنای آیین دادرسی مدنی به آنها رسیدگی میشود. لذا هزینه رسیدگی به این پروندهها مابین ۴۰ الی ۱۸۰ هزار تومان است.