مشاوره حقوقی داوری

مشاوره حقوقی داوری

اگر تاکنون درگیر پرونده‌های دادگاه بوده باشید به احتمال زیاد نام داوری به گوشتان خورده است. در واقع داور را می‌توان فرد صالحی دانست که طرفین یا دادگاه، وی را تعیین کرده و رای نهایی توسط وی ارائه می‌شود. به عبارت ساده‌تر دادگاه فرایند قضاوت را به داور واگذار کرده و او نیز موظف است تا دعوی را به شیوه‌ای مسالمت آمیز خاتمه دهد. با این حال بسیاری از افراد در این رابطه اطلاعات کافی ندارند. همین عامل هم باعث می‌شود تا در چنین شرایطی دچار سردرگمی شوند.
بسیاری از این افراد اطلاعات لازم در رابطه با حدود اختیارات داور، تشریفات قانونی مربوط به آن، هزینه‌های رایج، نحوه اعتراض به رای او و موارد دیگر را نمی‌دانند. این موضوع همان چیزی است که ما سعی داریم تا در ادامه این مقاله آن را برای شما بیان کنیم.
با این حال باید بدانید که بهترین راهکار، دریافت مشاوره حقوقی داوری است. چرا که با این کار می‌توانید دیدگاه بسیار بهتری در رابطه با پرونده خود و البته احکام مربوط به آن به دست آورید. این عامل هم مسیر شما را شفاف‌تر کرده و قدرت تصمیم‌گیری‌تان را بهبود می‌بخشد.

منظور از داور کیست؟ 

داور به فرد صالحی گفته می‌شود که توسط دادگاه یا طرفین درگیر در دعوی انتخاب می‌شود. این شخص موظف است تا دعوی مابین طرفین را به شیوه‌ای مسالمت آمیز خاتمه داده و امکان توافق میان طرفین را فراهم کند. غالباً داورها حکم ریش سفیدها و افراد بزرگ‌ ترِ خانواده در پایان دادن به مسائل را دارند. به همین جهت است که در سیستم قضایی ایران هم چنین افرادی به عنوان مرجع شناخته شده‌اند. البته می‌بایستی صلاحیت آنها توسط دادگاه تایید شود.
مازاد بر این، فرایند قضاوت می‌بایست توسط دادگاه یا طرفین دعوی به آنها سپرده شود. این داور‌ها می‌توانند متناسب با صلاحدید خود، دعوی را به صورت توافقی خاتمه دهند. به همین جهت است که احکام صادر شده توسط آنها لازم الاجرا بوده و دادگاه به آن استناد خواهد کرد. لازم به ذکر است که شخص داور ملزم به صدور رای بر مبنای قانون نیست؛ لذا ممکن است برخی از احکام صادر شده توسط آنها، با آیین دادرسی مدنی ایران مطابقت کامل نداشته باشد. با این حال طرفین ملزم به اجرای آن بوده و نباید از این احکام سرپیچی شود.

شرایط داوری

پیش از پرداختن به اهمیت مشاوره حقوقی داوری در مورد شرایط داور صحبت می‌کنیم. همان‌گونه که در بالاتر اشاره کردیم، شخص داور توسط طرفین دعوا یا دادگاه مشخص خواهد شد. با این حال هر شخصی نمی‌تواند به عنوان داور، در پرونده‌ها حضور داشته باشد. بلکه او می‌بایست شرایط فردی و شخصیتی مشخصی داشته باشد تا بتواند این سمت را بپذیرد. از جمله شرایط داوری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. شخص داور نباید مجنون، صغیر، سفیه یا ورشکسته باشد.
  2. شخص داور می‌بایست حداقل ۲۵ سال سن داشته باشد.
  3. شخص داور نباید هیچگونه نسبت فامیلی با طرفین داشته باشد.
  4. شخص داور نبایستی هیچ گونه منفعتی در دعوی داشته باشد.
  5. شخص داور نباید در حوزه مربوط به دعوی، سمتی شغلی یا دولتی داشته باشد.
  6. شخص داور نبایستی قبلا توسط دادگاه از امور داوری محروم شده باشد.

این موارد را می‌توان جزء شاخص‌ترین شرایطی دانست که باید در یک داور موجود باشد. اگر هر کدام از این موارد در داور مورد نظر شما محرز نباشد، نمی‌توان به حکم صادر شده توسط او استناد کرد.

در چه مواردی به داور ارجاع داده می شویم؟ 

فلسفه وجود داور در سیستم قضایی ایران، در واقع کاهش بار ترافیکی دادگاه‌ها و مراجع قانونی می‌باشد. با این حال بیشتر داورها برای پرونده‌هایی انتخاب می‌شوند که حساسیت بالایی نداشته و امکان پایان توافقی برای پرونده وجود دارد.
به همین جهت است که به کارگیری داورها بیشتر در مواردی همچون عقد بیع، به چشم می‌خورد. با این حال طرفین دعوا خود می‌توانند برای برخی از پرونده‌ها، رجوع به داور را درخواست کنند که در این صورت هم دادگاه ملزم به انجام آن خواهد بود. البته این به شرطی است که از لحاظ قانونی امکان آن فراهم باشد.

اهمیت مشاوره حقوقی داوری  

داوری را می‌توان یکی از پیچیده‌ترین و البته شاخص‌ترین حوزه‌ها در امور قضایی ایران دانست. به نحوی که فرایند متفاوتی با سایر حیطه‌های هم رده دارد. همین عامل هم باعث می‌شود تا بسیاری از افراد دچار سردرگمی شوند. به عبارت ساده‌تر بیشتر افراد درگیر، اطلاعات لازم در این زمینه را ندارند. همین عامل هم زمینه سوء استفاده از آنها را فراهم می‌کند.

مشاوره حقوقی داوری چیست
اهمیت بالای مشاوره حقوقی برای امر مهم و پیچیده داوری

در چنین مواردی است که دریافت یک مشاوره حقوقی داوری می‌تواند فرایند کار را برای آنها بسیار ساده‌تر کند. افزون بر این موارد، بسیاری از افراد، شرایط یا پرونده پیچیده‌ای دارند که نمی‌توانند با جستجوهای اینترنتی، راهکار مناسب برای آن را بیابند. به همین جهت است که تمایل دارند تا با استفاده از مشاوره حقوقی در مورد داوری، شرایط خود را قبل از انجام هرگونه تصمیم گیری ارزیابی کرده یا دست کم بتوانند توضیحات مربوط به پرونده خود را به شیوه اصولی‌تر برای داور بیان کنند.
همچنین بسیاری از طرفین دعوا تمایل دارند تا برای داوری پرونده خود، از یک وکیل با تجربه و حرفه‌ای کمک بگیرند. چرا که می‌دانند این افراد قادرند در ساده‌ترین وجه ممکن، مسیر توافق میان آنها را هموار کرده و به شیوه‌ای کارآمدتر مشکلات بین آنها را برطرف کنند. به همین جهت است که بعد از مشاوره، وکیل مورد نظر را به عنوان داور پرونده خود انتخاب خواهند کرد.
یا حتی به وسیله مشاوره او، راهکار مناسب برای خاتمه دادن به دعوی را پیدا می کنند. در حالت کلی انجام یک مشاوره حقوقی داوری می‌تواند فرایند مربوط به پرونده را برای افراد ساده‌تر کرده و مسیر موفقیت آنها را هموارتر سازد. مازاد بر این، از اشتباهات احتمالی و هزینه‌های اضافی جلوگیری کرده و سرعت کار آنها را بیشتر می‌کند. لذا می‌توان گفت که این موضوع به صورت کلی موجب صرفه‌جویی در هزینه و زمان افراد خواهد شد.

نحوه پرداخت هزینه داوری به چه صورت است؟ 

یکی از دغدغه‌هایی که ممکن است ذهن بسیاری از متقاضیان را به سمت خود درگیر کند، نحوه پرداخت هزینه داوری می باشد. آنها نمی‌دانند که می‌بایست به چه صورت هزینه‌های مربوط به داوری را پرداخت کنند. در این رابطه باید عنوان کنیم که پروسه پرداخت هزینه و البته مبلغ آن، عموماً به شرایط پرونده و البته توافق میان طرفین بستگی دارد. لذا نمی‌توان رقم مشخصی برای آن معین کرد. اما شما قدرت چانه زنی داشته و می‌توانید قبل از پذیرش هرگونه ارجاع به داور، ابتدا در مورد هزینه‌های آن با طرف مقابل یا شخص داور گفتگو کرده و در این رابطه به توافق برسید.

اهمیت رای صادر شده داوری 

یکی از عمده‌ترین مشکلاتی که میان افراد وجود دارد، عدم اهتمام به رای صادر شده توسط داور است. متاسفانه بسیاری از افراد تصور می‌کنند که رای داور به دلیل نداشتن سمت قانونی، چندان قابل استناد نبوده و امکان سوء استفاده از آن وجود دارد. در این رابطه باید عنوان کنیم که دادگاه به صورت کامل به رای داور استناد خواهد کرد. همچنین بر مبنای حکم دادگاه این رای لازم الاجرا خواهد بود.
این موضوع در حالی است که حتماً الزامی به قانونی بودن رای مورد نظر وجود ندارد. به عبارت ساده‌تر حتی اگر این رای تماماً بر مبنای قوانین دادرسی مدنی نباشد، باز هم طرفین در شرایط خاص ملزم به پایبندی بدان هستند. بر همین مبنا می‌توان تا حد زیادی رای صادر شده توسط داور را با رای قاضی یکسان دانسته و طرفین باید ارزش قانونی لازم برای آن را قرار دهند.

ابطال رای داوری 

گاهاً ممکن است شخص داور احکام ناعادلانه‌ای را صادر کرده یا در فرایند دادرسی، تبعیض اعمال کرده یا منافع شخصی را در نظر بگیرد. این موضوع سبب می‌شود تا حق یکی از طرفین در فرایند این پرونده ضایع شود. بر همین مبنا است که غالباً این افراد به دنبال ابطال رای داوری هستند. در این رابطه باید عنوان کنیم که فرایند مربوطه، شرایط خاص خود را داشته و تنها در موارد خاصی می‌توان نسبت به آن اقدام کرد.
ما در مقاله “مشاوره حقوقی برای ابطال رای داوری” به خوبی این موضوع را زیر ذره بین نقد و بررسی خود قرار داده‌ایم. با این حال باید عنوان کنیم که هرگاه صلاحیت داور تعیین نشده یا در فرایند دادرسی او تبعیض، تعارض منافع شخصی، تناقض فاحش با قوانین کشور و موارد مشابه دیده شود، می‌توان نسبت به ابطال آن اقدام کرد. البته برای این کار بایستی حتماً از یک شخص با تجربه کمک بگیرید؛ چرا که روند مربوطه می‌تواند پیچیدگی‌های خاص خود را داشته باشد.

هزینه مشاوره حقوقی داوری چقدر است؟ 

پیچیدگی‌های مربوط به فرایند داوری باعث شده تا اغلب متقاضیان، به محض شنیدن نام آن دچار سردرگمی شوند. این عامل هم سبب شده تا بسیاری از افراد به دنبال مشاوره حقوقی داوری باشند. اما در این میان کم نیستند کاربرانی که در رابطه با هزینه‌های مربوط به آن دچار سردرگمی شده و اطلاعات صحیحی در مورد آن ندارند.
در این رابطه باید عنوان کنیم که هزینه مشاوره حقوقی دادرسی غالباً به شرایط پرونده، تجربه وکیل و مدت زمان مشاوره شما بستگی دارد. این رقم می‌تواند از دقیقه‌ای ۱۰ هزار تومان شروع شده و تا ارقام بالاتر هم ادامه پیدا کند. ما در موسسه آرمان وکالت سعی کرده‌ایم تا باتجربه‌ترین وکلای این حیطه را گرد هم آورده و خدمات آنها را با مناسب‌ترین قیمت‌های ممکن به شما عزیزان ارائه دهیم. لذا اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و کمک گرفتن از وکلای معتبر هستید، می‌توانید هم اکنون از طریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما در موسسه آرمان وکالت تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول

ارزش قانونی رای داوری به چه صورت است؟ 

این رای لازم الاجرا بوده و دادگاه بدان استناد می کند.

نحوه پرداخت و مقدار هزینه داوری به چه صورت است؟ 

این موارد توافقی هستند.

هزینه مشاوره حقوقی داوری چقدر است؟ 

این رقم به فاکتور های زیادی بستگی دارد، اما غالبا از دقیقه ای ده هزار تومان شروع می شود.

پیام بگذارید

02191014048