این روزها به دلیل کمبود نقدینگی در بازار، تعداد چکهای برگشتی روز به روز بیشتر میشود. همین عامل هم سبب شده تا آمار شکایتهای مربوط به آن هم افزایش پیدا کند. اگرچه این رویه در چند سال اخیر رشد بالایی را تجربه کرده، اما باید عنوان کنیم که بخش قابل توجهی از افراد هنوز شناخت کافی در این رابطه ندارند. هزینه شکایت چک برگشتی (Bounced Check Complaint Fee) یکی از اصلیترین مواردی است که ذهن افراد را به سمت خود درگیر میکند. متاسفانه بیشتر آنها در این زمینه اطلاعات لازم را ندارند. همین مورد هم سبب میشود تا در طول این پروسه، دچار اشتباهات مختلفی شوند که گاهاً منجر به توقف روند دادخواهی آنها خواهد شد. ما سعی داریم تا در ادامه این مقاله، مرور واضحی بر روی هزینه شکایت چک برگشتی داشته باشیم. یقیناً اگر شما هم چنین پروندهای داشته یا به دنبال دادخواهی از آن باشید، مطالب موجود در این بخش برایتان مفید خواهد بود؛ لذا توصیه میکنیم که حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.
آیا هزینه شکایت چک برگشتی زیاد است؟
اولین موضوعی که ذهن کاربران را به سمت خود جلب میکند، هزینه شکایت چک برگشتی است. در واقع آنها اطلاعات و شایعات نادرستی را در رابطه با هزینه دادخواهی چکهای برگشتی شنیدهاند. همین عامل هم سبب شده تا تصورات نادرستی برایشان ایجاد شود. در این رابطه باید عنوان کنیم که شکایت چک برگشتی یک نوع دادرسی مالی قلمداد میشود. روند محاسبه هزینههای مربوط به چنین پروندههایی، با نمونههای غیر مالی متفاوت بوده و غالباً تعرفه مشخصی ندارد.
در حالت کلی مبنای اصلی برای محاسبه هزینههای شما، بر اساس مبلغ چکتان خواهد بود. این اصل در تمامی قسمتها به چشم میخورد. برای مثال غالباً دادگاه هزینه دادخواهی را بر مبنای ارزش چک شما تعیین میکند. این رقم هم به صورت درصدی از آن خواهد بود. از طرفی دیگر وکیل انتخابی شما هم عموماً مبلغ چک را به عنوان مولفه ای مهم در تعیین هزینه قلمداد خواهد کرد. برای مثال هر اندازه که مبلغ چک شما بیشتر باشد، غالبا روند پروسه آن برای وکیل هم حساسیت بیشتری به خود میگیرد. بر همین مبنا مبلغ بیشتری را هم درخواست میکند. بیشتر وکلا هم در این پروسه درصدی از مبلغ چک را به عنوان دستمزد خود تعیین خواهند کرد.
شکایت چک برگشتی چه هزینه هایی دارد ؟
روند شکایت از چک برگشتی هزینههای متنوعی دارد که میبایست آنها را در طول پروسه پرداخت کنید. در واقع متقاضیان برای به انجام رساندن درخواست خود، میبایست هزینههای مختلفی را در هر مرحله پرداخت کنند که متناسب با فاکتورهای متفاوتی تغییر خواهد کرد. متاسفانه بیشتر افراد در مورد این هزینهها اطلاعی ندارند. همین فاکتور هم سبب میشود تا در طول این روند، اشتباهات متفاوتی را تکرار کنند که گاهاً هزینههایشان را بیشتر میکند. ما در ادامه هر کدام از آنها را به تفضیل خدمت شما عزیزان ذکر میکنیم تا بهتر بتوانید اهمیت آن را درک بفرمایید.
هزینه دادرسی شکایت چک برگشتی
اولین هزینهای که پیش روی شما قرار دارد، هزینه دادرسی است که میبایست آن را به دادگاه پرداخت کنید. این هزینه متناسب با مبلغ چک برگشتی شما تعیین میشود. عموماً دادگاه درصد مشخصی از آن را به عنوان هزینه به جریان انداختن پرونده دریافت میکند. این درصد متناسب با مرحله رسیدگی آن متغیر خواهد بود. اما در حالت کلی مبلغ چندانی نخواهد بود. ما در جدول زیر هزینههای مربوط به آن را خدمت شما عزیزان ذکر کردهایم تا دیدگاه بهتری در این رابطه داشته باشید.
مبلغ چک برگشتی | هزینه دادرسی |
زیر ۲۰ میلیون تومان | ۲/۵ درصد کل مبلغ چک |
بالای ۲۰ میلیون تومان | ۳/۵ در صدر کل مبلغ چک |
هزینه وکیل برای شکایت چک برگشتی
هزینه وکیل برای شکایت چک برگشتی که دیگر هزینههایی میباشد که در پیش روی شما قرار دارد. در واقع شما طبق قانون، الزامی به داشتن وکیل در طول این پروسه ندارید. اما یقیناً وجود آن میتواند فرایند را برای شما بسیار سادهتر کند. در حقیقت این فیلد قانونی دارای جنبهها و قوانین مختلفی است که گاهاً میتواند بسیار پیچیده باشد. متاسفانه اغلب موکلین عادی، اطلاعاتی در مورد این موارد ندارند. همین عامل هم سبب میشود تا ریسک شکست آنها در پرونده افزایش پیدا کرده و همین عامل هم موجب ضرر و زیان فراوانی برای آنها بشود. این در حالی است که یک وکیل میتواند به سادگی شانس موفقیت شما در این پروندهها را افزایش داده و بدین ترتیب مانع از بروز زیان برای شما شود. در مقابل هم هزینه معقولی را از شما دریافت خواهد کرد. لازم به ذکر است که هزینههای دریافتی وکیل هم رقم دقیقی نیست؛ بلکه تماماً به توافق میان طرفین بستگی دارد. همچنین سختی پرونده، مدارک لازم برای ارائه، پیچیدگی موجود و… فاکتورهای مختلفی هستند که میتواند به صورت بالقوه بر روی دستمزد وکیل شما تاثیر بگذارد. عموماً این هزینه میتواند از نیم درصد الی ۱۰ درصد مبلغ چک متغیر باشد.
![کمترین هزینه شکایت چک برگشتی](https://armanvekalat.com/wp-content/uploads/2023/11/bounced-check-complaint-lawyer-fees.jpg)
هزینههای اداری
یکی دیگر از هزینههایی که شما برای شکایت چک برگشتی پیش روی خود دارید، مربوط به موارد اداری است. در حالت کلی هر هزینهای که شما برای انجام امورات اداری خود طی کنید، در این دستهبندی جای میگیرد. برای مثال هزینه نگارش دادخواست و شکواییه، هزینههای مربوط به امورات اداری و … از جمله این موارد هستند. لازم به ذکر است که غالباً این هزینهها چندان چشمگیر نبوده و تعرفه مشخص و ثابتی دارند.
عوامل موثر بر روی هزینه شکایت چک برگشتی
همان گونه که عنوان کردیم، هزینه شکایت چک برگشتی تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی تغییر میکند. متاسفانه بیشتر افراد در مورد این فاکتورها اطلاعات دقیقی ندارند. همین مورد هم سبب میشود تا در صورت مراجعه به وکیل یا شروع پروسه دادخواست خود، با هزینههای مختلفی مواجه شوند که از قبل آنها را پیش بینی نکرده و گاهاً باعث میشود تا زیان بسیاری را تجربه کرده یا دست کم نتوانند برنامهریزی صحیحی در طول این کار داشته باشند. ما در ادامه سعی میکنیم تا تمام این موارد را به صورت کلی خدمت شما عزیزان ذکر کنیم.
مبلغ چک برگشتی
مبلغ چک برگشتی یکی از مهمترین موضوعات و فاکتورهایی است که میتواند به صورت بالقوه بر روی هزینه شکایت چک برگشتی تاثیر داشته باشد. به عبارت ساده تر هر اندازه که مبلغ این چک بیشتر باشد، فرایند بازپسگیری و پروسه آن هم پیچیدهتر خواهد شد.
به همین جهت است که دادگاه هم بابت رسیدگی آن مبلغ بیشتری را دریافت خواهد کرد. وکلا هم با توجه به حساسیت مبالغ بزرگ، عموماً رقمهای بیشتری را برای آنها دریافت میکنند. بر همین مبنا میتوان گفت که مبلغ چک شما میتواند نقش بسیار کلیدی در هزینه شکایتتان داشته باشد.
تجربه وکیل
تجربه وکیل موضوع دیگری است که میتواند به صورت بالقوه بر روی این موضوع اثرگذار باشد. به عبارت سادهتر هر اندازه که وکیل انتخابی شما تجربه بیشتری داشته باشد، یقیناً دستمزد دریافتی او هم بیشتر خواهد بود. در واقع وکلای با تجربه میتوانند به شیوهای سادهتر، پروندههای مختلف را هدایت کرده و یقیناً شناخت آنها هم روشها و مراحل اداری کار بیشتر است. همین عامل سبب میشود تا شانس موفقیت پروندهها به و کمک آنها افزایش پیدا کند. البته در مقابل امری منطقی است که آنها هزینههای نسبتا بیشتری را برای خدمات خود دریافت کنند.
مرحله رسیدگی
مرحله رسیدگی به پرونده عامل دیگری است که میتواند نقش کلیدی در هزینه شکایت چک برگشتی داشته باشد. در واقع تمام پروندهها ۳ مرحله دادگاه بدوی، تجدید نظر و فرجام خواهی را در مسیر خود دارند. زمانی که بر رای دادگاه قبلی اعتراضی وارد شود، پرونده به دادگاه بعدی ارجاع داده میشود. نهایتاً رای دادگاه آخر به عنوان حکم قطعی لازم الاجرا خواهد شد. بر مبنای این روند و با پیش رفتن مراحل، میزان حساسیت برای کارفرما هم بیشتر میشود. در حالت کلی هزینهها متناسب با این مراحل به شرح زیر هستند.
مرحله رسیدگی | هزینه دادرسی |
دادگاه بدوی | 3.5 درصد از مبلغ چک |
دادگاه واخواهی و تجدید نظر | 4.5 درصد از مبلغ چک |
فرجام خواهی و اعتراض ثالث | 5.5 درصد از مبلغ چک |
پیچیدگی پرونده
پیچیدگی پرونده یکی دیگر از عوامل مهمی است که میتواند به صورت بالقوه بر روی هزینه شکایت چک برگشتی تاثیر بگذارد. برای مثال در برخی از موارد، چک ارائه شده در یک پروسه، کلاهبرداری بوده و اثبات آن نیازمند ارائه مدارک و موارد بیشتری است. چنانچه موکل هم ادله کافی برای اثبات آن را نداشته باشد، فرایند کار وکیل دشوارتر خواهد شد. این موضوع هم سبب میشود تا پرونده بیش از قبل برای طرفین پیچیده شود. بدیهی است که در این حالت دستمزد وکیل افزایش پیدا میکند.
آیا می توان هزینه شکایت از چک برگشتی را پرداخت نکرد؟
همان گونه که تاکنون دریافتهاید، شما برای شکایت پیرامون چک برگشتی، هزینههای مختلفی را پیش روی خود دارید که گاهن بسیار زیاد بوده و همین مورد هم میتواند از لحاظ مادی، زیان بیشتری را متوجه دارندگان چک سازد. این مورد به حدی است که گاهاً بسیاری از دارندگان چک، به خاطر ترس از این هزینهها، روشهای دیگری را در پیش گرفته یا کلاً از شکایت صرف نظر میکند. برخی دیگر هم به دنبال این هستند که بدانند آیا میتوان هزینههای مربوطه را پرداخت نکرد. در این رابطه باید عنوان کنیم که شما از لحاظ قانونی باید برای به جریان انداختن پرونده تان، هزینههای مربوطه را قبل از شروع کار پرداخت کنید. با این حال میتوانید به کمک یک وکیل توانا، هزینههای صورت گرفته را مجدداً از طرف مقابل بگیرید.
البته این موضوع به شرطی است که در پرونده پیروز شوید، بدین منظور هم کافی است از دادگاه بخواهید تا طرف مقابل را به پرداخت غرامت و هزینههای صورت گرفته ملزم سازد. به همین سادگی میتوانید هزینههای صورت گرفته خود را مجدداً دریافت کنید. البته بسیاری از افراد، در این رابطه اطلاعات کافی ندارند. همین مورد هم باعث میشود تا در طول این پروسه، هزینههای بسیاری را متحمل شوند. بر همین مبنا است که داشتن یک وکیل با تجربه میتواند تا حد زیادی در هزینههای شما صرفهجویی کند.
سخن آخر
هزینه شکایت چک برگشتی یکی از اصلیترین دغدغههایی است که بیشتر متقاضیان این گروه از پروندهها با آن مواجه هستند. در واقع این افراد نمیدانند که چه هزینههایی پیش روی آنها قرار داشته و تا چه اندازه میتواند از لحاظ مالی بر روی آنها فشار ایجاد کند. همین عامل هم سبب میشود تا در طول این پروسه، متحمل زیانهای بیشتری شوند. این در حالی است که داشتن یک وکیل با تجربه میتواند به سادگی هرچه تمامتر مانع از بروز آنها شده یا در صورت موفقیت، آن را برایشان جبران کند. همکاران ما در موسسه آرمان وکالت نهایت تلاش خود را به کار میگیرند تا بتوانند شانس موفقیت پروندههای شما را افزایش داده و بدین ترتیب مانع از زیان بیشتر شما در طول این پروسه شوند. چنانچه شما هم به دنبال شکایت چک برگشتی هستید، توصیه میکنیم هم اکنون از طریق شماره ۰۲۱۹۱۰۱۴۰۴۸ با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
همچنین اگر به مطالب مربوط به پروندههای مالی علاقهمندید، مطالعه مقاله “عقد هبه چیست” را نیز به شما پیشنهاد میکنیم.
سوالات متداول
هزینه شکایت چک برگشتی چقدر است؟
این هزینه متناسب با رقم چک پیچیدگی پرونده، مرحله دادرسی و تجربه وکیل تغییر میکند؛ لذا نمیتوان رقم دقیقی را برای آن مشخص کرد.
آیا میتوان هزینه شکایت چک برگشتی را پس گرفت؟
در صورت موفقیت در پرونده، میتوان درخواست غرامت از طرف مقابل کرده تا دادگاه وی را ملزم به پرداختش کند.
چه زمانی باید هزینههای مربوط به شکایت چک برگشتی را پرداخت کرد؟
بیشتر هزینههای مربوط به این پروندهها، قبل از شروع پروسه پرداخت شده و بخشی از آن هم در طول فرایند خواهد بود.